10 Tijdvakken

Tijd van Grieken en Romeinen

Oudheid

-De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat. -De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur. -De groei van het Romeinse rijk waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde. -De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa. -De ontwikkeling van het christendom en jodendom als eerste monotheïstische godsdiensten


Op het Forum Romanum is een spectaculaire vondst gedaan. Mogelijk gaat het om een altaar ter ere van Romulus, de stichter van Rome.

De Cyprus-tentoonstelling in het RMO toont de blijvende invloed van de Oudheid aan.

Julius Caesar reisde met zijn troepen in de eerste eeuw vóór Christus door de lage landen. Tom Buijtendorp reconstrueerde de tocht van de beroemdste Romeinse generaal aller tijden. Wat gebeurde er precies?

De NOS meldt dat een tweeduizend jaar oude zegelring mogelijk heeft behoord aan Pontius Pilatus. Een tragische held. Dat handen wassen hielp niet. 

Het visoen van Constantijn is één van de bekendste verhalen uit het vroege christendom. Maar...wat is er werkelijk gebeurd?

Een meeslepende historische roman. Goed geschreven, spannend en uitstekend gedocumenteerd. 

Auteur John Prevas trad in de voetsporen van de legendarische Carthaagse generaal Hannibal en trok over de Alpen. Nu zonder leger en olifanten. Zijn verslag is bijna een roman geworden. 

Een team archeologen heeft bij het Duitse plaatsje Zülpich een Romeinse sarcofaag uit de derde eeuw opgegraven.

"Een vrouw zonder make-up is als een gerecht zonder zout" (Titus Maccius Plautus, blijspeldichter 254-184 vC).

Het Rijksmuseum van Oudheden is jarig en viert dat met een tentoonstelling: "Al 200 jaar van nu". Paul Prillevitz ging kijken.

Een rijk beeld van de schijnbaar vertrouwde en toch vreemde wereld aan de grenzen van het Romeinse rijk. Een juweel van een boek.

Archeologen hebben bij de Italiaanse stad Pompeï een compleet skelet van een paard gevonden.

Fik Meijer, Horatius en Lord Byron wandelen van Rome naar Brindisi.

Na uitgebreid onderzoek stellen archeologen dat de Brabantse gemeente Cuijk een Romeins badhuis heeft gehad.

In Egypte is het bovenste deel gevonden van een bijzondere obelisk. De punt is 2,5 meter lang en de hele obelisk had waarschijnlijk een lengte van vijf meter.

Een beeld van de god Jupiter, een grafsteen met de inscriptie DEAE (aan de godin), een bijzondere zalfpot en 2500 bronzen voorwerpen.

Romeinse legioenen

12 maart 2017

Een standaardwerk over ' s werelds beste oorlogsmachine: het Romeinse leger.

Coriovallum is misschien wel ouder dan Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen) of Trajectum ad Mosam (Maastricht).

Paul Veyne, historicus en archeoloog, neemt de lezer mee naar Palmyra, de parel van de Syrische woestijn.

In Luxor hebben archeologen gemummificeerde resten gevonden van de kamerdienaar van farao Thoetmosis III.

Wat is in Nederland er nog te zien van de oude Romeinse grens? Veel!

In Jeruzalem hebben archeologen een opmerkelijke vondst gedaan.

De restanten liggen van een Romeinse legerplaats liggen onder een Arnhemse woonwijk.

Op zoek naar de Romeinse wegen in Nederland.

 “Wat heb je aan geschiedenis?”, is een veel voorkomende vraag in het onderwijs.

Colloquium Hyllos

5 december 2013

Een bijzonder middagcolloquium over democratische idealen, Griekse tragedie en politiek theater.

Anton van Hooff vertelt met passie en plezier over de Griekse en Romeinse geschiedenis.

Amsterdam EXPO organiseert een serie lezingen over de legendarische Egyptische farao Toetanchamon in het kader van de tentoonstelling Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten. 

Vader van God

26 januari 2013

Een roman over heiligen, engelen en goden in al hun menselijkheid.

Wat kan de klassieke oudheid ons nu nog vertellen?

Wat de Vesuvius niet lukte, krijgt de Italiaanse overheid wel voor elkaar: de sloop van Pompeii.

Mummies in Rotterdam

7 oktober 2011

Tot en met 29 januari 2012 te zien in de Rotterdamse Kunsthal: de tentoonstelling Mummies! Het ontrafelde geheim.

Alles wat je altijd wilde weten over Oude Geschiedenis.

Ervaar de Griekse cultuur en geschiedenis tijdens een historische zeilweek.

Het gezicht van Jezus

20 december 2010

Zijn de sporen in een lijkwade inderdaad afkomstig van het gezicht van Jezus?

Piet Schrijvers heeft de Martinus Nijhoff prijs gewonnen.

Nenikikamen!

11 november 2010

 Een nascholing Oude geschiedenis combineren met een sportieve prestatie? Wat dacht u van de 2500e editie van de enige echte Marathon? Nenikikamen!

Museum Hermitage in Amsterdam toont het leven en de leefwereld van Alexander de Grote.

Agora

11 september 2010

"De nieuwe godsdienst (het christendom) leeft bij de gratie van bloed en martelaren, niet van boeken."

Op 31 oktober 2010 hoop ik aan de start te staan van de marathon van Athene. Heeft deze wedstrijd iets te maken met de slag bij Marathon, 2500 jaar geleden?

De eerste marathonloper zou Pheidippides zijn geweest. Wat valt op wanneer we zijn prestatie vergelijken met de inzet van de moderne loper?

Italiaanse archeologen beweren dat ze in de Sahara de resten hebben gevonden van een Perzisch leger dat rond 525 voor Christus op mysterieuze wijze verdween in een zandstorm. 

AMSTERDAM, 23 oktober 2009  – De oudste verzonken stad ter wereld ligt voor de zuidkust van het huidige Griekenland.  

HILVERSUM, 28 oktober 2009 - Al vijftig jaar maakt hij met zijn toverdrank de Romeinen het leven zuur: Asterix de Galliër. 

Pompeii

2 augustus 2009

Mary Beard reconstrueerde het dagelijks leven in Pompeii.

Bijzonder aan Het verloren leger is dat de auteur deze thriller uit de Oudheid laat vertellen door een ongeletterde maar intelligente jonge vrouw: Abira.

Hellenisme

20 november 2008

Breng het hellenisme in beeld met een kaart over de reizen van Alexander de Grote. Een opdracht voor de brugklas Havo/Vwo.

Antiek Theater

9 november 2008

Herman Altena is vertaler, docent, theatermaker en uitgever. Zijn grote liefde is het theater van de Oudheid. 

Griekenland heeft van Italië een deel van de zogenoemde Elgin Marbles teruggekregen, de marmeren ornamenten van het Parthenon in Athene.

Het raadsel van de sfinx

22 september 2008

Een opdracht voor de brugklas (vmbo-tl, havo/vwo).

Fik Meijers nieuwe pennenvrucht over de Oudheid en andere tijden.

Hannibal

19 januari 2007

Het docudrama ‘Hannibal, Rome’s Worst Nightmare’ tracht een historisch waarheidsgetrouw beeld van Hannibal te schetsen zonder daarbij het aspect spektakel uit het oog te verliezen.

Romeinse grensweg ontdekt in Kromme Rijngebied. De weg werd ontdekt bij verkennend archeologisch onderzoek naast de spoorlijn tussen Utrecht en Geldermalsen.

De macht van het woord

12 december 2006

In zijn adembenemende literaire thriller beschrijft Harris hoe Cicero uitgroeit tot de meest briljante en welbespraakte advocaat uit de geschiedenis, die zich met zijn gevreesde, bijtende humor en gedreven door een verpletterende ambitie een weg vecht naar het absolute machtscentrum van Rome.

Bij archeologische opgravingen in Cuijk hebben onderzoekers een aardenwerken pot gevonden uit de Romeinse tijd met daarin ten minste 200 munten.

Machtsstrijd tekende het oude Rome. Geweld en persoonlijke belangen bepaalden de politieke ontwikkelingen. En daarbij werd geen enkel middel geschuwd, van grote militaire overwinningen tot het elimineren van machtige medeburgers.

Jeannick Van Gansbeke las: Tom Holland, Persian Fire: Abacus, 2006, 418 p. Een magistraal boek!

Een onderzoek naar wat het betekende kind te zijn in de Romeinse rijd en hoe gecultiveerde mannen dachten en schreven over de kindertijd. Verhalen van kinderen zelf ontbreken helaas.

Dit  is een interessant boek voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Romeinse geschiedenis en nog niet echt 'ingewijd' zijn in dit vakgebied.

In Woerden is bij opgravingen een bijzonder bronzen handvat van een Romeins mes ontdekt, in de vorm van een asperge. Het is het eerste Romeinse aspergemes dat in Nederland bekend is.

Ton Derks had een bronzen plaat met twee halve, Latijnse regels. Het was de basis om uiteindelijk tot de voorzichtige conclusie te komen dat bij het huidige Naaldwijk in het jaar 47 na Christus een haven moet hebben bestaan voor de Romeinse vloot.

In de haven van het Griekse Volos wordt gewerkt aan de reconstructie van het mythologische schip de Argo. Deze replica zal de komende zomer zijn eerste reis gaan maken.

In de reeks “De Oudheid” verschijnen onderwerpen van politieke, godsdienstige, economische en mythologische aard uit de wereld van Grieken, Romeinen en Nabije Oosten.

Rome

29 december 2005

Opnieuw een historisch spektakel op tv, dit keer bij SBS 6: "Rome". In hoeverre geven de twaalf afleveringen ons een realistisch beeld van de strijd tussen Caesar en Pompeius?

De Belgische archeoloog Thierry Van Compernolle heeft de oudste kaart uit de westerse wereld opgegraven. De kaart is meer dan 2.500 jaar oud, Grieks en stelt een stuk Italië voor.

In Voorburg is vrijdag een Romeins wagenwiel opgegraven. Het wiel dateert uit een periode van ongeveer 150 jaar voor Christus.

Limes Atlas

3 september 2005

Op basis van de nieuwste gegevens over de ontwikkeling van de Limes in Nederland is er een mooi geïllustreerde Atlas verschenen: de Limes Atlas.

Het is nu helemaal zeker dat de mythische stad Atlantis in de zee zonk tussen Cyprus en Syrië. Dat stelt de Iraanse Amerikaan Robert Sarmast op basis van sonaronderzoek van de zeebodem.

Keizer Hadrianus liet tussen 118 en 125 een stevige tempel bouwen voor alle goden tegelijk, op het Marsveld. Zijn kolossaal bouwwerk werd het hoogtepunt van de Romeinse bouwkunst...

Alexander the Great

19 februari 2005

Er is veel commotie rondom Oliver Stones laatste film 'Alexander'. Sommigen vinden het beeld van Alexander als biseksuele minnaar een poging tot geschiedvervalsing.

Moord op Julius Caesar

12 februari 2005

De moord op Caesar blijft al 2.000 jaar een intrigerend onderwerp. De Amerikaanse linkse auteur Parenti heeft jarenlang onderzoek verricht en verwerpt kordaat de gangbare opvatting...

Troy

1 januari 2005

De titel van deze dubbel-DVD is misleidend en duidelijk bedoeld om een graantje mee te pikken van het commerciële succes rond de film Troy.

Vooraanstaande Engelsen grijpen de komende Olympische Spelen in Athene aan voor een nieuwe campagne voor teruggave van de zogeheten Elgin Marbles.

Vercingetorix

22 april 2004

Van alle Gallische leiders was Vercingetorix de grootste. Deze zin ontbreekt in Caesars “De Bello Gallico”, omdat de schrijver te trots en te egocentrisch hiervoor was.

Gladiatoren

19 augustus 2003

Eén van de spectaculairste en tevens wreedste vormen van volksvermaak in het anders zo beschaafde Romeinse Rijk waren de gladiatorenspelen.

Asterix en de waarheid

30 november 2002

De lezer mag het boek ook niet beschouwen als een geschiedenis van de Galliërs: daarvoor graaft het niet diep genoeg en is het zeker niet voldoende gestructureerd.