POETIN EN PETER

Geplaatst op 1 november 2005
Wat moest president Poetin op 1 november in Zaandam? Hij bracht er een bezoek aan het huisje waar zijn beroemde voorganger tsaar Peter de Grote in 1697 logeerde.

Wat moest president Poetin op 1 november in Zaandam? Hij bracht er een bezoek aan het huisje waar zijn beroemde voorganger tsaar Peter de Grote in 1697 logeerde. Tsaar Peter had een speciale band met de Republiek der Nederlanden.

Peter I (1672-1725) was een tsaar met ambities. Hij wilde van Rusland een belangrijk en groot land maken. Dat lukte hem uiteindelijk, vandaar de bijnaam ´de Grote´. Maar eerst moest hij nog een sterke oorlogsvloot bouwen om gebied mee te veroveren. Daarom ging hij naar de Republiek der Nederlanden. Hij had gehoord dat in Zaandam de beste schepen gemaakt werden. Met meer dan 260 onderdanen en veel cadeaus kwam hij in augustus 1697 aan in ons land. De tsaar bleef er tot april 1698.


Peter de Grote aan het werk op de scheepswerf van de VOC in Amsterdam

Zaandam viel hem wat tegen. De nieuwsgierige Zaandammers liepen hem telkens in de weg. Bovendien waren de Zaanse schepen wel goed, maar niet bedoeld om oorlog mee te voeren. Na een week vertrok de tsaar naar Amsterdam. Daar bouwde hij met eigen handen oorlogsschepen voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ook tientallen andere Russen leerden in Amsterdam over de nieuwste militaire technologieën.

De tsaar nam behalve de opgedane kennis ook veel schepen en onderdelen mee terug naar Rusland. Én zo´n 640 Nederlandse werklieden en marineofficieren. Die hielpen bij de scheepsbouw en de militaire industrie, bij het maken van land- en zeekaarten en bij het voeren van oorlog op zee.

De Nederlanders en Russen kenden elkaar nu. Zij handelden veel. De Republiek der Nederlanden wilde die handelspartner niet kwijt. Toen er in 1700 oorlog uitbrak tussen Rusland en bondgenoot Zweden, steunde de Republiek daarom uiteindelijk tóch de Russen. Rusland won en werd de grootste mogendheid aan de Oostzee.
 
Lees verder op: {mosbookmarks:bm=17}
 
Bericht geplaatst in: artikel