THRACISCHE GOUDSCHAT GEVONDEN

Geplaatst op 20 augustus 2005
Archeologen hebben in Bulgarije ruim 15.000 gouden sieraden opgegraven. Wetenschappers vergelijken de unieke collectie met de legendarische schatten van het antieke Troje.
Archeologen hebben in Bulgarije ruim 15.000 gouden sieraden opgegraven. Wetenschappers vergelijken de unieke collectie met de legendarische schatten van het antieke Troje. Bij de sieraden gaat om koninklijke versierselen uit het Thracische rijk. De voorwerpen zijn waarschijnlijk in het derde millennium voor het begin van onze jaartelling gemaakt.
De objecten zijn gevonden bij het dorp Dabene in het midden van Bulgarije, aldus de directeur van het nationale historisch museum woensdag. De opgravingen begonnen vorig jaar nadat een archeoloog had gezien dat een boerin een ketting van gouden ringetjes droeg. De man van de boerin had de ketting gemaakt van sieraadjes die hij op zijn akker had gevonden.
 
Eerder dit jaar vonden Bulgaarse archeologen in het zuidoosten van het land een graftombe van een Thracische koning uit de vierde eeuw voor onze jaartelling. Vorig jaar was een gouden masker ontdekt dat lijkt op het zogenoemde Masker van Agamemnon uit Mycene, gelegen op de Griekse Peloponnesus.
Het Thracische rijk strekte zich uit van de Kaukasus tot het zuidwesten van Europa. Het enorme rijk ontstond 4000 jaar voor onze jaartelling en verdween in de derde eeuw van onze jaartelling. Bulgarije geldt als de bakermat van de Thracische beschaving.
 
Bron: nu.nl
Bericht geplaatst in: nieuwtje