WIM DUISENBERG OVERLEDEN

Geplaatst op 31 juli 2005
Wim Duisenberg, de oud-president van de Europese Centrale Bank, is dood aangetroffen bij zijn villa nabij Faucon, in het zuidoosten van Frankrijk.

Wim Duisenberg, de oud-president van de Europese Centrale Bank, is dood aangetroffen bij zijn villa nabij Faucon, in het zuidoosten van Frankrijk. Duisenberg is verdronken na hartproblemen. Dat heeft de Franse politie zondag verklaard.

Hypotheses over een eventuele misdaad zijn volgens justitie "volledig uitgesloten". De vrouw van de 70-jarige Duisenberg, Gretta, belde na het incident het alarmnummer, aldus de burgemeester van Faucon. Hulpverleners wisten ondanks reanimatiepogingen het leven van Duisenberg niet meer te redden.

Het was een publiek geheim dat Duisenberg een verstokt roker was. De huidige president van De Nederlandsche Bank N. Wellink, een persoonlijk vriend, bevestigde zondag voor het Radio 1 Journaal dat Duisenberg veel rookte. "Hij had daar niet al te lang geleden nog eens goed naar laten kijken", aldus Wellink, "Hij vertelde opgetogen dat roken qua gezondhed geen probleem was".

Duisenberg, die in 1935 in het Friese Heerenveen was geboren, was de eerste president van de ECB. Hij leidde de bank tussen 1998 en 2003 en werd opgevolgd door de Fransman Jean-Claude Trichet. Onder zijn bewind werd de euro in twaalf Europese landen ingevoerd.

Duisenberg was tussen 1982 en 1997 president van de Nederlandsche Bank. Ook was minister van Financiën in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). In die periode maakte Nederland twee oliecrises door. Duisenberg was lid van de PvdA, maar stond in de 'linkse' jaren zeventig bekend om zijn gematigdheid.

Duisenberg had na zijn vertrek bij de ECB tal van commissariaten, onder meer bij de Rabobank en Air France-KLM. Ook was hij voorzitter van het Rijksmuseum Fonds. Duisenberg had reputatie van een bon vivant, die van het goede leven hield.
 
Bron: Nu.nl
Bericht geplaatst in: nieuwtje