60 JAAR BEVRIJDING WINSCHOTEN

Geplaatst op 22 maart 2005
Op 15 april is het 60 jaar geleden dat de stad Winschoten bevrijd werd. Deze belangrijke gebeurtenis staat centraal in de activiteiten van Het jaar van Winschoten

 

Op 15 april is het 60 jaar geleden dat de stad Winschoten bevrijd werd. Deze belangrijke gebeurtenis staat centraal in de activiteiten van Het jaar van Winschoten … en het Oldambt in de maanden april en mei.

Met een concert vol Jiddische, Armeense en zigeunermuziek opent het koor 4 Mei- Projekt op woensdag 13 april in De Klinker het aprilprogramma. Voor Het jaar van Winschoten ... en het Oldambt is een speciaal programma gemaakt; poëzie van Willem Wilmink en van Saul van Messel is op muziek gezet. Ook draagt Willem Jan van Wijk, schrijver van het gedicht Tijd sleep mij een bril, voor uit eigen werk. Twee dagen later, op vrijdag 15 april, wordt op het Israëlplein in Winschoten het Joods Herinneringsmonument onthuld. Deze onthulling is een initiatief van Stichting Oud Winschoten.

In de Openbare Bibliotheek van Winschoten is van 2 tot 30 mei de bijzondere expositie Een liefde, een oorlog te zien. De brieven die twee geliefden tijdens de Tweede Wereldoorlog aan elkaar schreven worden hier tentoongesteld. De joodse Harry de Metz uit Groningen schreef na zijn deportatie brieven naar zijn achtergebleven niet-joodse vriendin Janny Hulleman.

Op 22 mei is de première van Het Goud van Winschoten, een voorstelling van Theater De Citadel. Dit groots locatieproject in de Phaff-fabriek, Winschoten, over Job die op wonderlijke wijze terecht komt in de joodse gemeenschap van vóór de oorlog, is tot 1 juli te bezoeken. Exacte data en tijden zijn te vinden op www.jaarvanwinschoten.nl en op www.citadeltheater.nl.

De eerste helft van Het jaar van Winschoten … en het Oldambt staat in het teken van de geschiedenis van Winschoten. De eerste maanden van dit jaar lag de nadruk op de joodse historie van de stad. De expositie Terug naar Sodom, met Saul van Messel, over de joodse Winschoter gemeenschap, is nog tot 15 mei in De Klinker, Winschoten, te bezichtigen.

 

 
Bericht geplaatst in: nieuwtje