THRACISCHE "JUWELIERSZAAK" ONTDEKT

Geplaatst op 22 oktober 2004
In het centrum van Bulgarije is een juwelenatelier van zo'n 5.000 jaar oud blootgelegd. De directeur van het nationaal historisch museum maakte het nieuws donderdag bekend.
In het centrum van Bulgarije, in het zuiden van de Balkan, is een juwelenatelier van zo'n 5.000 jaar oud blootgelegd. De directeur van het nationaal historisch museum maakte het nieuws donderdag bekend.

"Het gaat om een productieatelier van gouden objecten voor de Balkanregio uit de bronstijd. In een maand tijd hebben we al 400 juwelen en gouden voorwerpen gevonden en de archeologen vinden nog elke dag nieuwe voorwerpen", zo klonk het. "Uit deze periode hadden we totnogtoe in Bulgarije alleen maar afzonderlijke objecten ontdekt, net als in Griekenland, Servië en Roemenië", zo stelde de directeur.

"De plaats waar dit atelier was gelegen, werd waarschijnlijk verwoest door een natuurramp, want als er een oorlog had gewoed zou het atelier geplunderd zijn", aldus nog de directeur.

De precieze plaats van de opgravingen werd uit veiligheidsoverwegingen niet meegedeeld. Onlangs werden nog twee grote goudschatten van de Thraciërs ontdekt. Rond dit volk hangt nog een waas van mysterie, maar Bulgarije zou mogelijk de bakermat van deze volksstam zijn.

Begin oktober had een Bulgaars archeologenteam een Thracische graftombe uit de vijfde eeuw voor Christus blootgelegd in de buurt van de stad Chipka. Ze troffen er de oudste Thracische kroon en een paardensieraad aan, geheel uit goud.

Hetzelfde archeologenteam ontdekte in september een eerste gouden Tracisch masker met sporen van een menselijk gezicht. Het masker woog een halve kilo.

Bron: Gazet van Antwerpen
Link:
http://www.gva.be/nieuws/Wetenschap/default.asp?art={54B3D2B1-7BE2-484D-A361-C70CAAD02DCB
Bericht geplaatst in: nieuwtje