VAN WEDEROPBOUWDAG TOT BOMBARDEMENT

Geplaatst op 6 mei 2014 door Redactie
Van Wederopbouwdag tot Bombardement
De manier waarop we herdenken laat zien hoe we met ons verleden omgaan. "Vergangenheitsbewältigung".  Wat vertelt de herdenkingscultuur rondom het bombardement ons?
Moderne wederopbouw is als een pleister op de wonde van het bombardement, voor altijd zichtbaar. 14 mei 1940 werd de stad gebombardeerd. Op 18 mei begon de wederopbouw. Na de oorlog, in 1945 en1946, werd de verwoesting herdacht, maar vanaf 1947 tot pakweg 2007 (60 jaar!) ging alle aandacht uit naar de wederopbouw en niet naar het bombardement. 
 
In 2007 werd de brandgrens voor het eerst verlicht met reusachtige spots, indrukwekkend geprojecteerd op het wolkendek. Daarna volgde de permanente markering van de brandgrens (2010) met een lint van lampjes in het trottoir. Eerst bouwen dan herdenken. Geschiedenis mocht de economie niet in de weg staan. En zie, de wederopbouw is nagenoeg voltooid of het herdenken barst los, met ruime nostalgische aandacht voor het vooroorlogse Rotterdam dat op 14 mei in één klap werd verwoest. Een ‘broodje’ geschiedenis belegd met mythen en werkelijkheid, met serieuze aandacht voor de stad en serieuze aandacht voor de slachtoffers. 
 
Historici Susan Hogervorst en Patricia van Ulzen doen onderzoek naar de geschiedenis van het herdenken van het bombardement. Herdenken is nooit waardevrij, staat nooit los van de actualiteit. Zie de discussies rond de verplaatsing van het beeld van Zadkine. 

Anne Jongstra en René Spork (Stadsarchief Rotterdam) gaan als redacteuren van Checkpoint in gesprek met beide historici over de zin en betekenis van het herdenken, over de dynamiek van de herinnering.
 
 
woensdag 7 mei | 20 u | entree € 5 | Studenten en Rotterdampas € 2,50 | Bestel hier uw kaarten!
 
Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam.

Waar is Arminius?
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje, agenda, lezingen