DE CONFERENTIE 2012

Geplaatst op 6 december 2012 door Ivo Zandhuis
DE Conferentie 2012
De Digitaal Erfgoedconferentie van 2012 ging over het thema 'Beter Weten! - Interactie erfgoed en wetenschap'. Ivo Zandhuis schreef een kort verslag.
Ivo Zandhuis studeerde informatica en geeft ICT-advies aan erfgoedinstellingen. Hij doet historisch onderzoek naar de Spoorwegstakingen van 1903.

 Ook erfgoedinstellingen zoals musea, archeologische organisaties, erfgoedbibliotheken en archiefdiensten bieden hun diensten natuurlijk steeds meer aan op internet. De Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (afgekort DEN) is in Nederland de spil in deze ontwikkeling. Op bijeenkomsten en conferenties stellen zij medewerkers van erfgoedinstellingen in staat ideeen en inzichten met elkaar te delen. Afgelopen jaren zijn door DEN conferenties georganiseerd met verschillende thema's. Dit jaar werd voor de conferentie samengewerkt met het wetenschappelijk onderzoeksprogramma CATCHplus. Onder de titel Beter weten werd de interactie met de wetenschap voor het voetlicht gebracht.
 
De wetenschap die met Erfgoed in verband gebracht wordt, kan worden ingedeeld in twee categorieen: de wetenschappen die zich met automatisering bezig houden (denk aan informatica) en de geesteswetenschappen die gebruik maken van de erfgoed collecties om bijvoorbeeld historisch onderzoek te doen. De informatie- en de geesteswetenschappen gaan bovendien vaak een huwelijk aan met wat in het Engels Digital Humanities wordt genoemd. Presentaties en keynotes tijdens deze dagen speelden zich in deze driehoek af. Meest relevante lezingen en pleidooien werden gehouden door Dirk Houtgraaf en Leon Winkler.
 
Dirk Houtgraaf, CIO van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort, moedigde erfgoedinstellingen aan contact te zoeken met de kleine erfgoedorganisaties. Organisaties met een relatief kleine, maar daarom niet minder belangrijke collectie. De RCE draagt zelf bij aan dit idee door het lanceren van de zogenaamde Erfgoedsuite, een webbased basisvoorziening voor het professioneel registreren van collecties. Collectie-informatie komt daardoor zonder drempels en verbonden met andere collecties op internet.
 
De tweede dag werd afgesloten door Leon Winkler. Hij is werkzaam bij Ubisoft en vertelde over het computerspel dat zij verkopen waarin zij historische feiten verwerken. Hij maakte inzichtelijk in welk spanningsveld zij werken, waarbij ze aan de ene kant de (historische) feiten zoveel mogelijk willen volgen, maar aan de andere kant een (commercieel) aantrekkelijk product willen maken. Hun ervaring is dat het spel bij veel gebruikers een bredere historische interesse wekt. Waarheidsgetrouwe personages en gebeurtenissen moeten in hun visie dan ook binnen 30 seconden ook op bijvoorbeeld Wikipedia zijn te vinden, zodat spelers zich verder in het onderwerp kunnen verdiepen.
 
Een uitgebreide terugblik kan binnenkort worden gevonden op de website van DEN. 

Lees verder op:
Ivo Zandhuis
Catchplus
DEN

Erfgoedsuite
Ubisoft








 
 
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje