MUMMIES IN ROTTERDAM

Geplaatst op 7 oktober 2011 door redactie
Mummies in Rotterdam
Tot en met 29 januari 2012 te zien in de Rotterdamse Kunsthal: de tentoonstelling Mummies! Het ontrafelde geheim.

Het oude Egypte prikkelt al meer dan honderden jaren onze fantasie. Nergens speelt de dood zo’n belangrijke rol als in het leven van de oude Egyptenaren. De Kunsthal Rotterdam presenteert een grote overzichtstentoonstelling van Egyptische mummies die het mysterie ontrafelt. Ruim 225 objecten brengen in een spectaculair tentoonstellingsontwerp de fascinerende begraafrituelen uit de het oude Egypte voor jong en oud tot leven.


Opmerkelijke rituelen in het oude Egypte

Nergens speelt de dood zo’n belangrijke rol als in het leven van de oude Egyptenaren. De tentoonstelling vertelt het verhaal van het ritueel rondom het mummificeren, dat rond 2600 voor Christus ontstaat om het lichaam zo lang mogelijk te kunnen bewaren voor de reis naar het rijk van de god Osiris. Prachtige voorwerpen illustreren hoe het mummificatieproces in zijn werk ging. Daarnaast komen opmerkelijke begrafenisgebruiken aan bod waaronder het mummificeren van dieren.

Mummificeren

De tentoonstelling laat zien hoe het lichaam vroeger werd bewaard voor de eeuwigheid, hoe het werd verplaatst in de kisten en waar het werd begraven. Prachtige voorwerpen illustreren hoe dit alles in zijn werk ging: instrumenten om te mummificeren, beschermden amuletten en zelfs kanopen, de potten voor de organen van de mummie. Ook zijn er enkele dierenmummies te bewonderen, een valk, een krokodil en een slang.

Anchor: een mummie van 2650 jaar oud

Hoogtepunt iin de tentoonstelling is de Anchor mummie uit Thebe, het tegenwoordige Luxor, met zijn volgens traditie omwonden lichaam en magnifieke parelketting. De drie authentieke grafkisten zijn nog geheel intact, compleet met zeldzame objecten zoals magische scarabeeën, amuletten, juwelen, servies en beelden die meegingen naar het hiernamaals. De kwaliteit van de mummie met al zijn rijkdommen geven een indrukwekkend beeld van Anchors status als hoge priester.

MummieLAB

De oude Egyptische beschaving en zijn hoogwaardige begrafenisrituelen blijven tot op de dag van vandaag indruk maken op nieuwe generaties. In samenwerking met het Erasmus MC besteedt de tentoonstelling, aan de hand van röntgenfoto’s, MRI scans en een gezichtsreconstructie, uitgebreid aandacht aan technologisch onderzoek naar mummies. In het MummieLAB kunnen jonge bezoekers knuffels mummificeren en op de foto bij een sarcofaag. Voor scholen wordt een speciaal smartboard programma ontwikkeld.

Voor meer informatie zie de website van de Kunsthal.

Bericht geplaatst in: agenda