MAO'S GROTE SPRONG VOORWAARTS WAS EEN HEL

Geplaatst op 26 mei 2011 door redactie
Mao's Grote Sprong Voorwaarts was een hel
Met de 'Grote sprong voorwaarts' tekende Mao het doodvonnis van 45 miljoen mensen, aldus Frank Dikötter in Mao's massamoord

Frank Dikötter beschrijft aan de hand van nieuw archiefonderzoek de hel waarin Mao zijn land deed belanden tussen 1958 en 1962. De auteur van 'Mao's massamoord' is aanstaande maandagavond 30 mei te gast in een Extra Historisch Café in Amsterdam.
Het boek is genomineerd voor de BBC Samuel Johnson Prize.

Over het boek Mao's massamoord
Mao wilde zijn land de status van een wereldmacht bezorgen en zo tegelijkertijd de kracht van het communisme aantonen. Frank Dikötter laat in zijn boek Mao's massamoord echter zien hoe Mao China met 'De Grote Sprong Voorwaarts' een gigantische en rampzalige stap in de tegengestelde richting liet maken. China werd niet alleen het toneel van een van de dodelijkste massamoorden in de menselijke geschiedenis, maar het bewind van Mao veroorzaakte ook nog 's werelds grootste verwoesting van huizen, theaters andere gebouwen. Meer dan 45 miljoen mensen werden zo afgebeuld, uitgehongerd of gemarteld dat de dood erop volgde. Ongeveer een derde van alle huizen werden tot puin gereduceerd en er werd roofbouw op het land gepleegd in de maniakale jacht naar staal en andere industriële benodigdheden. Deze sloop was niet alleen catastrofaal voor de economie en cultuur, maar ook voor het milieu.

Frank Dikötter brengt de wrede intriges in de achterkamertjes van de macht en de alledaagse ervaringen van de gewone bevolking samen. Op deze manier geeft hij de doden en de mensen die monddood zijn gemaakt eindelijk een stem. Dit baanbrekende en gezaghebbende verslag, uitputtend gedocumenteerd en meesterlijk geschreven, zal de kijk op de geschiedenis van de Volksrepubliek China definitief veranderen.
 
Over de auteur
Frank Dikötter is in 1961 in Nederland geboren, groeide op in Zwitserland en studeerde Russisch en geschiedenis in Genève. Momenteel is hij hoogleraar Humanistiek aan de Universiteit van Hong Kong en hoogleraar Moderne Chinese geschiedenis aan de Universiteit van London. Hij is een pionier in het gebruik van archiefbronnen en heeft al zeven boeken gepubliceerd over het moderne China. Deze boeken hebben de manier waarop historici naar China kijken volledig veranderd. Frank Dikötter is getrouwd en woont in Hong Kong.

Extra Historisch Café op 30 mei
Het Historisch Café organiseert in samenwerking met uitgeverij UnieboekSpectrum een Extra Historisch Café vanwege het verschijnen van Mao's massamoord. De geschiedenis van China's grootste drama, 1958-1962 van Frank Dikötter. Deze Nederlandse vertaling van Mao's Great Famine. The History of China's Most Devastating Catastrophe, 1958-1962 verscheen deze maand. Mao's Grote Sprong Voorwaarts kostte tussen 1958 en 1962 zo'n 45 miljoen Chinezen het leven, becijfert Frank Dikötter in Mao's massamoord. Dit aantal is misschien niet nieuw, maar wel het gedegen onderzoek waarop Dikötter dit baseert. Hij kreeg toegang tot tal van recentelijk geopende Chinese archieven, zowel op lokaal als op provinciaal en landelijk niveau. Mao's massamoord is een aangrijpend verslag van een van de donkerste perioden uit China's geschiedenis, die in het Westen vreemd genoeg altijd een stuk minder aandacht heeft getrokken dan de misdaden van bijvoorbeeld Stalin of Hitler - maar aan de omvang van de catastrofe geeft dat niet gelegen. Hoe kon een ramp van deze omvang plaatsvinden?  Na een interview met Dikötter over de hoofdlijnen van Mao's massamoord gaan we in een gesprek met hem en Stefan Landsberger de diepte in.
Stefan Landsberger (1955) is verbonden aan het Leiden Institute for Area Studies (LIAS) van de Universiteit Leiden, met als specialisatie het moderne China. Zijn grote collectie Chinese propagandaposters is te bezichtigen op chineseposters.net.

Het Extra Historisch Café wordt gehouden in Café P96 in Amsterdam, de start is om 20.00 uur, met afsluitend een borrel om 21.30 uur.

De media over Mao's Massamoord
'Beste boek over moderne Chinese geschiedenis in jaren.'
NRC Handelsblad

'Een meesterlijke studie, een uiterst helder en meeslepend betoog.'
Vrij Nederland

'Het beste en laatste woord over de verschrikkingen van Mao. Iedere sinoloog (en ieder ander die in China is geïnteresseerd) is Frank Dikötter dank verschuldigd. En vroeger of later zullen ook de Chinezen zelf hem dankbaar zijn.'
Literary Review

'De beste en uitgebreidste studie naar een van de grootste en dodelijkste hongersnoden van de geschiedenis. Verplichte literatuur.' – Jung Chang, auteur van Mao, The Unknown Story.

Lees ook het artikel Covers van de 20e eeuw - Mao Zedong, en de biografie van Mao in het landendossier China.


Bericht geplaatst in: boekrecensie, nieuwtje, agenda