OORLOGEN EN VREDESMISSIES

Geplaatst op 4 juli 2010 door Redactie
Oorlogen en vredesmissies
Dit boek geeft een overzicht van de  Nederlandse inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatie van Nederlands-Indië en de deelname aan vredesmissies en militaire operaties. 
Nederlandse militairen in actie in Afghanistan (foto uit besproken boek)

Dat gebeurt aan de hand van historische overzichten, interviews met veteranen en een indrukwekkende hoeveelheid beeldmateriaal (foto’s, documenten, politieke prenten en voorwerpen). De interviews en het beeldmateriaal geven Oorlogen en vredesmissies  een bijzonder karakter. 

De oudste geïnterviewde is Tweede Wereldoorlog veteraan Dirk Schoenmaker (1916), de jongste is Uruzgan veteraan Ben van Beurden (1981).  De persoonlijke ervaringen van de veteranen zijn waardevolle aanvullingen op het bestaande historische beeld van een oorlog of missie. Vooral wanneer de veteraan niet uit de officiersrangen afkomstig is maar behoort tot de categorie “Jan Paling Klootzak” (een omschrijving van Nieuw-Guinea veteraan Dirk Megchelse).  

Hoewel het boek is uitgegeven in opdracht van het Comité Nederlandse Veteranendag ontbreekt de kritische kijk op de missies niet. Srebrenica komt uitgebreid aan de orde. Door het boek heen zijn dubbelpagina’s waarin fraai beeldmateriaal rondom een thema of onderwerp  is bijeengebracht, zoals Oorlog of wederopbouw?, De Indiëdiscussie, Stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog

De foto’s voorin (gemobiliseerde militairen in 1940) en achterin (militairen in Afghanistan) beklemtonen de continuïteit in oorlogssituaties. Evenals de foto van een bemodderde soldatenschoen. Het maakt niet uit dat de modder de ene keer afkomstig is uit Korea (pagina 2) en de andere keer uit Afghanistan (omslag). Een veteraan is een veteraan.

R. Bijkerk, M. Elands en K. Kornaat  
Oorlogen en vredesmissies. Ervaringen van Nederlandse veteranen 1940-2010
Hardback, 256 pagina's
Amsterdam, 2010
ISBN 9789460032776
€ 19,50
Uitgeverij Balans
 
Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen, boekrecensie