VROUWEN RONDOM HUYGENS

Geplaatst op 11 april 2010 door Lucia Hogervorst
Vrouwen rondom Huygens
Expositie over zestien vrouwen uit binnen- en buitenland verenigd rondom Constantijn Huygens (1596 – 1687). Van 9 april tot en met 27 juni 2010.
Dubbelportret van Constantijn Huygens en Susanna van Baerle door Jacob Van Campen (Mauritshuis, Den Haag)

Constantijn Huygens (1596 – 1687) is bij veel mensen wel bekend. Hij was dan ook een bijzonder veelzijdig man: een groot dichter, begaafd schilder, componist  en musicus. Als dienaar van drie Oranjeprinsen verkeerde Huygens in de hoogste bestuurlijke kringen, maar maakte tegelijkertijd deel uit van de culturele elite. Veel minder bekend is het netwerk van vrouwen rondom Huygens. 
 
Veel van de brieven, gedichten en presentjes die Huygens met deze vrouwen uitwisselde, zijn bewaard gebleven. Ze bieden ons een kijkje in de zeventiende eeuw én de relatie tussen deze bijzondere man en een aantal minstens zo bijzondere vrouwen: de ene keer toont Huygens zich een zeer attente en beleefde bewonderaar , dan weer verrast hij ons met zijn gedurfde en romantische toespelingen. 
 
In het Huygensmuseum Hofwijck, de zeventiende-eeuwse buitenplaats van Huygens, maakt de bezoeker kennis met zestien vrouwen uit binnen- en buitenland, hun portretten en hun brieven.  Beroemde vrouwen als Elizabeth Stuart, Margaret Cavendish en de vrijgevochten hertogin van Lotharingen Béatrix de Cusance, maar ook Huygens’ moeder Susanna Hoefnagel, zijn echtgenote Susanna van Baerle en zijn dochter Susanna Huygens komen aan bod. De tentoonstelling vervolgt in het nabijgelegen Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg, waar het leven van de vrouwen aan de hand van thema’s wordt uitgediept.  U komt meer te weten over de positie van vrouwen in het algemeen in de Gouden Eeuw. Even een voorbeeld: de begaafde Anna Maria van Schurman, één van Huygens’ vrouwelijke relaties, volgde  als eerste vrouw colleges theologie, letteren en geneeskunde aan de universiteit van Utrecht. De universiteit was destijds verboden terrein voor vrouwen, maar vanachter een gordijn bleef Van Schurman onzichtbaar voor haar mannelijke medestudenten.  Met dit soort voorbeelden zet de tentoonstelling aan tot nadenken over de positie van vrouwen toen en nu en belicht vragen over verschillen in opvoeding van jongens en meisjes en veranderingen in de relaties tussen mannen en vrouwen.  
Via de websites van de musea vindt u ook informatie over de activiteiten rondom de tentoonstelling, zoals een concert van Oscar Verhaar met muziek van Constantijn Huygens op zondag 2 mei 2010 en een muzikaal optreden in Hofwijck in het kader van het Huygens Muziek Festival 2010 op zondag 30 mei. 
 
Meer informatie over de tentoonstelling Vrouwen rondom Huygens:
Hofwijck
Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg
Flyer bij de tentoonstelling (pdf)

 
Bericht geplaatst in: nieuwtje, agenda