WELKE PRESIDENT ZEI...

Geplaatst op 21 februari 2010 door Redactie
Welke president zei...
Plaats de juiste uitspraak bij de juiste president. Opdracht vanaf 3hv.
Hieronder vind je enkele uitspraken van of over een president en een lijstje van presidenten. Plaats de juiste uitspraak bij de juiste president. Gebruik hiervoor de letters en cijfers.
 
Als bronnen kun je gebruiken:
 

Presidenten
A - George Washington (1789-1797)
B - Abraham Lincoln (1809-1865)
C - Theodore Roosevelt (1901-1909)
D - Harry Truman (1945-1953)
E - Franklin  Roosevelt (1933-1945)
F - John Kennedy (1961-1963)
G - Lyndon Johnson (1963-1969)
H - Ronald Reagan (1981-1989)
I - George Bush (2001-heden)
 
Uitspraken
1 - Na de dood van deze president werd, als eerbetoon, de hoofdstad verplaatst. Philadelphia was de oude hoofdstad.  De nieuwe hoofdstad was gelegen op de grens van Maryland en Virginia en kreeg zijn naam.

2 -  Deze president over zijn missie: "Het is mijn taak als president ons land te beschermen en een wereld te scheppen die vrij is van terrorisme."
 
3 - In zijn inaugurele rede (rede uitgesproken bij zijn installatie tot president) zei hij: "Het enige waar we bang voor moeten zijn, is de angst zelf." En: "Deze natie vraagt om actie, en wel onmiddellijk!"
 
4 - In een redevoering op het slagveld van Gettysburg zei deze president: "Wij zijn ervan overtuigd dat deze mensen niet voor niets zijn gestorven. Dat de vrijheid in deze natie, onder God, opnieuw geboren zal worden. En dat de regering van het volk, door het volk, voor het volk, nooit van de aardbodem zal verdwijnen."
 
5 - Zijn bijnaam was 'trustbuster' (sloper van trusts). In de buitenlandse politiek moest er ook ruimte zijn voor hard optreden: "Ik ben dol op het Westafrikaanse spreekwoord ‘Speak softly and carry a big stick and you will go far'. "
 
6 - Deze president formuleerde in een toespraak voor het Congres de naar hem genoemde doctrine (leer): "Het moet het beleid zijn van de Verenigde Staten om vrije volkeren te steunen die zich verzetten tegen pogingen tot onderdrukking door gewapende minderheden of door krachten van buitenaf."
 
7 - Deze kandidaat beloofde in zijn verkiezingscampagne het geschokte vertrouwen van de Amerikanen in hun eigen land weer te herstellen: "the great, confident roar of American progress and growth and optimism. "
 
8 - Hij wilde de geschiedenis ingaan als een nog betere president dan zijn grote voorbeeld: Franklin D. Roosevelt. Maar zijn loopbaan werd geknakt door rassenrellen en de oorlog in Vietnam.
 
9 - In zijn legendarische inaugurele rede komen de volgende zinnen voor: "de toorts is overgegeven aan een nieuwe generatie Amerikanen ..." en "Vraag niet wat je vaderland voor jou kan doen, maar vraag wat jij kan doen voor je vaderland!"
Bericht geplaatst in: feniks webopdracht