UTRECHT HERDENKT VAL VAN DE BERLIJNSE MUUR

Geplaatst op 2 november 2009 door Peter de Koning
Utrecht herdenkt val van de Berlijnse Muur
Daarom staat de culturele zondag van 8 november in het teken van Berlijn. Artistiek leider Peter Bijl legt uit waarom.
Waarom is er binnen dit cultuurfestival ook een historisch programma opgenomen?
De val van de Berlijnse Muur was een mijlpaal in de moderne geschiedenis. Het is nog maar twintig jaar geleden, maar veel jonge mensen weten niet precies wat er toen gebeurde. Ze weten niet wat de Koude Oorlog was, of de DDR. Het is nu het juiste moment om de impact van die gebeurtenissen van 1989 te belichten in een breed cultureel programma. Wij kozen om
het persoonlijke verhaal centraal te zetten.

Eén van die persoonlijke verhalen komt van Herman van Veen.

Veel Nederlanders weten dat Herman van Veen populair was in West-Duitsland, maar ook in de DDR zagen ze hem graag. Hij was één van de weinige Westerse artiesten die platen mocht uitbrengen op het Oost-Duitse staatslabel. Een maand voor de val van de Muur speelde hij in Oost-Berlijn. Tijdens een interview met de DDR-radio beloofde hij: ‘Meine Damen und Herren, heute Abend werde ich die Mauer wegsingen’. Dat sterkte zijn publiek. Van Veen was zich bewust van zijn positie en hij wist dat toen het moment was aangebroken dat hij zoiets kón zeggen. Ik ben heel blij dat Herman dat verhaal komt vertellen en dat hij de journaliste van toen, nu twintig jaar na dato, in zijn geboortestad kan ontvangen. Persoonlijke verhalen vormen de rode draad. Een voormalige grenswacht komt ook zijn verhaal vertellen. Die man heeft twee jaar aan de grens tussen West- en Oost-Duitsland gestaan. Hij moest mensen neer knallen, die het waagden om over te steken.

De Muur inclusief checkpoints keren voor even ook terug in Utrecht.

Ja, op het Neude stonden afgelopen weekend al douanières in fraaie grenswachtpakjes. Ze vroegen voorbijgangers: ‘Welke muur wil jij neerhalen?’. Het antwoord mochten mensen op een steen schrijven. Van die stenen wordt in het weekend een muur gebouwd. Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) gaat die muur neerhalen. Daarbij wordt hij feestelijk ondersteund door enkele leden van Kyteman’s hiphoporkest.
 
Je woont zelf in Berlijn. Was het niet lastig om vandaar uit dit festival te programmeren?
Ik ben geloof ik vijftien keer heen en weer gereisd tussen Utrecht en Berlijn. Maar dat geeft niet. In Berlijn zit ik dicht bij het vuur, ik kan daar films zien en kranten lezen die ik in Nederland zou missen. Ik was constant bezig die informatie te vertalen naar een programma voor een Nederlands publiek.

Voel je je al een beetje Duits?
Ik ben daar ook een buitenstaander. En dat is goed, want zo kijk ik met een frisse blik naar de complexe geschiedenis van de stad. Ik sta tussen twee werelden in en dat beschouw ik als een voordeel. Hoewel, elke keer als ik terug in Nederland ben,  merk ik wel dat ik wat ben verduitst. Bij oversteekplaatsen blijf ik als voetganger heel gedisciplineerd lang op het rode licht wachten. Dat is wel Duits ja. Nederlanders steken meteen die straat over!

Culturele Zondag, 7-8 november op diverse locaties in Utrecht.
Zie ook de
website met het volledige programma.

Bericht geplaatst in: artikel