VERZONKEN STAD BLIJKT OUDSTE TER WERELD

Geplaatst op 29 oktober 2009 door NU
AMSTERDAM, 23 oktober 2009  – De oudste verzonken stad ter wereld ligt voor de zuidkust van het huidige Griekenland.  
Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld aan de hand van potscherven. De resten van de stad met de naam Pavlopetri  (naar het gelijknamige eiland) werden al in 1967 ontdekt op de bodem van de Middellandse zee. Britse onderzoekers hebben tussen de ruïnes nu potscherven gevonden die 5000 jaar oud zijn. De vondst wijst er op dat de gezonken nederzetting werd gesticht rond het jaar 3000 voor Christus. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de stad ‘slechts’ 3500 jaar oud was. Tijdens het onderzoek werden ook resten van gebouwen, straten en graven ontdekt. Verder stuitten duikers op het fundament van een megaron, een groot gebouw dat voor ceremoniële doeleinden werd gebruikt.  Het formaat van de nederzetting suggereert volgens de wetenschappers dat het gaat om een havenstad. Tot nu toe werden steden van meer dan 5000 jaar oud alleen op het land ontdekt, ver verwijderd van de kust.
 “Je kunt op de zeebodem wel oudere ruïnes van hutten vinden, maar geen volledige steden met straten en huizen”, verklaart onderzoeker Nic Flemming in het Britse tijdschrift New Scientist. “Dit was een belangrijk gebied voor de zeevaart, een transportpunt tussen het vaste land en Kreta, dat destijds een rijk landbouwdistrict was.” 
De wetenschappers zijn van plan om meer archeologisch onderzoek te doen in de ruïnes van Pavlopetri. Ze vermoeden dat organische materialen zoals voedsel en hout goed bewaard zijn gebleven omdat de nederzetting onder water staat. “Als we deze plek helemaal hebben opgegraven, weten we waarschijnlijk veel meer over hoe het was om te leven in een stad in het Bronzen tijdperk”, aldus onderzoeker Jon Henderson.
 
Bron: NU
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje