BRIT STUIT OP ENORME GOUDSCHAT UIT 7E EEUW

Geplaatst op 19 oktober 2009 door Redactie
LONDEN, 1 oktober 2009 - Een schatgraver heeft in Engeland een grote goudschat gevonden uit de tijd van de Angelsaksen. De schat dateert vermoedelijk uit de 7e eeuw. 
Het is volgens archeologen de grootste en waardevolste vondst uit die periode. De verzameling van 1.500 stukken , in totaal ongeveer 5 kilo goud en 2,5 kilo zilver,  lag begraven op een veld in het Midden-Engelse graafschap Staffordshire. De 55-jarige Terry Herbert ontdekte de schat in juli met zijn metaaldetector. Dit is de "ultieme natte droom" van elke schatgraver, aldus Herbert.
 
Een expert van het British Museum verklaarde dat de ontdekking het beeld over de Angelsaksen in Engeland radicaal zal veranderen. De vondst overtreft zelfs Sutton Hoo, een belangrijke opgraving in het oosten van Engeland. Onder de nu gevonden voorwerpen bevinden zich ook wapens en helmen. Herbert, die al achttien jaar met zijn detector op het pad is, vertelde dat hij van de schat had gedroomd. "Ik ging slapen en droomde van goudstukken", zei Herbert. "Stel je voor, je zit thuis in je stoel en iemand steekt herhaaldelijk geld in je brievenbus, zo voelde het". Hij deed de vondst op het veld van een bevriende boer. De exacte vindplaats werd niet bekendgemaakt.
 
Bron: AD
 
Vragen vmbo
1. Waaruit bestaat de schat?
Goud, zilver, wapens en helmen.
2. De schat is ook voor historici van grote waarde. Waarom?
Het vertelt ons veel over de cultuur van die periode. 
3. Hoe zou de schat ooit in het weiland zijn beland?
Misschien verstopt bij een aanval? Of rovers hebben de schat tijdelijk begraven om hem later weer op te halen. 
 
Vragen havo/vwo
1. Waarom is deze schat zo belangrijk? Noem twee redenen.
De schat vertegenwoordigt een behoorlijke waarde in geld. Historici kunnen er veel informatie over dat tijdvak uithalen.
2. Waarom mogen we niet precies weten op welk adres de schat is gevonden?
Anders gaat iedereen er schatgraven.
3. Hoe zou de schat ooit in het weiland zijn beland?
Misschien verstopt bij een aanval? Of rovers hebben de schat tijdelijk begraven om hem later weer op te halen.
 
Bericht geplaatst in: feniks NU