ARCHITECTUURGIDS NEDERLAND (1980-NU)

Geplaatst op 11 juni 2009 door Egbert van Faassen
Architectuurgids Nederland (1980-nu)
Deze Architectuurgids over de laatste 25 jaar legt o.a. verdwijnende gebouwen vast.

Net verscheen bij uitgeverij 010 de Architectuurgids Nederland (1980-nu). Ruim 500 objecten zijn afgebeeld en beschreven, niet alleen woningen of kantoorgebouwen, maar ook bijvoorbeeld een kunstwerk als het ‘Hemels Gewelf’ van James Turrel in duinen bij Scheveningen, of een asbestemmingsplaats in Amsterdam.
Het boek is, zo stellen de samenstellers Paul Groenendijk en Piet Vollaard, een wat meer op de actualiteit gerichte aanvulling op de eerder verschenen Architectuurgids over de periode 1900-2000. Het is een welkome aanvulling: de geschiedenis van de gebouwde omgeving is in verschillende opzichten in een stroomversnelling geraakt.
In de eerste plaats is er vanaf de jaren ’80 sprake van een nieuw elan in Nederlandse bouwkunst en zijn er grote projecten aangepakt, zoals het Amsterdamse havengebied, lang een gebied waar geen burger kwam en nu een boeiende plek om te wonen.
Ook verdwijnt sommige moderne architectuur al weer onbegrijpelijk snel, zoals het in dit boek afgebeelde flatgebouw “De Zwarte Madonna,” voltooid in 1985 en wegens veranderde stedenbouwkundige inzichten inmiddels gesloopt, net zoals het tot voor kort daar nabijgelegen  Muziek-en-danstheater aan het Haagse Spuiplein, opgeleverd in 1987, in 2012 gesloopt zal worden voor nieuwbouw. Er zijn auto’s die langer op de weg blijven.

Het boek is helder ingedeeld in verschillende regio’s, zodat men een architectuurreis kan plannen. Verschillende indexen vergemakkelijken het zoeken voor wie niet direct achter het stuur gaat zitten. De beschrijvingen en de foto’s zijn duidelijk en ter zake. Boerderettes en notariswoningen, een pest die in de in kaart gebrachte periode opkwam, zijn niet opgenomen.

Architectuurgids Nederland (1980-nu)
Paul Groenendijk, Piet Vollaard
Photography by Rook & Nagelkerke
Designed by Piet Gerards Ontwerpers
Translation by John Kirkpatrick

Dutch-English
372 pp / 220 x 140 mm / hardcover
price € 34.50
ISBN 978 90 6450 752 6
published 2009

Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen