DE KLOK TERUGDRAAIEN

Geplaatst op 3 februari 2008 door Reinard Maarleveld
De klok terugdraaien

Kent u die uitdrukking: "de klok terugdraaien"? Ik moest daaraan denken toen...

Omdat het vandaag zondag is en omdat ik de man bewonder een column in de stijl van dominee Gremdaat.

Kent u die uitdrukking? De klok terugdraaien. De klok wordt teruggedraaid. Je gaat als het ware terug in de tijd. Ik moest daaraan denken toen ik hoorde dat vice-premier Rouvoet niet wilde dat de film Deep Throat door de publieke omroep wordt uitgezonden.

Deep Throat, waarde luisteraars, is niet zoiets als Het Kleine Huis op de Prairie. Het is namelijk een zogenaamde PORNOGRAFISCHE  film. Er worden geslachtsdelen getoond (hele stukken zelfs, zou een bekende domineeszoon hieraan toevoegen) en mensen verrichten talrijke onzedelijke handelingen. Dat zijn handelingen die tegen onze zeden, onze gewoonten ingaan. Deze onzedelijke handelingen, beste luisteraars, hangen samen met een handicap, een afwijking, een constructiefout, bij de vrouwelijke hoofdrolspeelster. Althans bij de vrouw die zij speelt. Als u mij nog volgen kunt.

De hoofdpersoon van de film blijkt namelijk haar primaire geslachtsorgaan diep in de keel te hebben. Deze bijzondere situering betekent dat zij maar op een manier een zogenaamd hoogtepunt ofwel orgasme (kent u die uitdrukking?) kan krijgen.  En dat is, beste luisteraars, door het primaire geslachtsorgaan van de man in haar mond te nemen en zover mogelijk richting keel te laten doordringen. Een tamelijk onsmakelijke handeling, als u het mij vraagt, die door leden van onze kerk in het algemeen en deelnemers aan de Bijbelstudiekring afdeling Smallingerland in het bijzonder, hoegenaamd niet wordt gepraktiseerd. Het is ook geen onderwerp om tijdens het avondmaal, al dan niet met spekjes, uitgebreid te bespreken.

Waarom dan toch, beste luisteraars, in dit verband uw aandacht gevraagd voor de uitdrukking “de klok terugdraaien”?  Omdat Deep Throat stamt uit 1972. Negen-tien-twee-en-zeventig. 1972 is meer dan dertig jaar geleden. 1972 is 36 jaar geleden. Zesendertig jaar geleden. 1972 was de tijd van Barend Biesheuvel en boer Koekkoek. Met 39 seconden op de 500 meter reed je een wereldrecord en de Middelbare Meisje School was nog maar vier jaar geleden afgeschaft. Iedereen rookte, behalve dokter Meinsma en Dr. L. Van Eegeraat stuurde heel Nederland naar het Drielandenpunt en de Drunense duinen. Als erotisch tijdschrift hadden we nog De Lach (al was dit het laatste jaar dat het blad verscheen) en bij de kapper keek ik het als zesdejaars theologiestudent nog met genoegen in; zij het met enige schroom.

Beste luisteraars! Wij Nederlanders hebben een vice-premier die een film, 36 jaar na verschijning, alsnog wil verbieden.Toen ik dat hoorde moest ik heel erg denken aan de uitdrukking “de klok terugdraaien”.  Ik wens onze vice-premier een smakelijk avondmaal, met urenlang doorgekookte bewaarkool met spekjes en een bakje gele vla toe. Gevolgd door een spelletje mens-erger-je-niet, bitterkoekjes uit het trommeltje en een extra lange aflevering van Het Kleine Huis op de Prairie.


Bericht geplaatst in: artikel, column