DE MACHT VAN HET WOORD

Geplaatst op 12 december 2006 door Jeannick Vangansbeke
In zijn adembenemende literaire thriller beschrijft Harris hoe Cicero uitgroeit tot de meest briljante en welbespraakte advocaat uit de geschiedenis, die zich met zijn gevreesde, bijtende humor en gedreven door een verpletterende ambitie een weg vecht naar het absolute machtscentrum van Rome.

imperium.jpgOp zijn eenentwintigste heeft Marcus Tullius Cicero slecht één levensdoel: gezag, de tijdelijke heerschappij over de Romeinse republiek, het imperium van een consul. Er bestaat ook het militair imperium, zoals dat van Pompejus, maar Cicero wil zijn doel bereiken zonder geweld, door de macht van het woord. Zijn handicap is zijn niet al te adellijke afkomst, zijn troef zijn rijke en verstandige vrouw Terentia.

Maar in het Rome van zijn tijd wordt macht vaak gekocht. Of houdt Harris ons een spiegel voor? Hoewel gebaseerd op de enorme briefwisseling van Cicero en historisch vrij nauwkeurig, lijkt de roman razend actueel. Wat te denken van deze passage waarin Cicero stemmen ronselt onder de burgers van Cisalpijns Gallië:

‘Rome wordt niet gedefinieerd door waterlopen, rivieren en bergen! Rome is geen kwestie van bloed of ras! Rome is een ideaal. Rome is de verheven belichaming van vrijheid en gerechtigheid sinds we hebben geleerd naar wetten te leven….’ (p. 304-305). Vervang Rome door Europa en de toespraak kan opnieuw uitgesproken worden. En schrijft Harris, de man die dit schreef ‘kwam uit een provinciestadje met een ideaal over de republiek’ en hij werd gedreven door ‘een droom die in hem brandde omdat hij ook een buitenstaander was’.

In zijn adembenemende literaire thriller beschrijft Robert Harris hoe Cicero uitgroeit tot de meest briljante en welbespraakte advocaat uit de geschiedenis, die zich met zijn gevreesde, bijtende humor en gedreven door een verpletterende ambitie een weg vecht naar het absolute machtscentrum van Rome. Absoluut aan te bevelen!


Robert Harris, Imperium, Cargo-Bezige Bij, 2006, 368 p.obert Harris

imperiumboek.jpg

Bericht geplaatst in: artikel