BOEM!! 1000 JAAR BUSKRUIT WEGENS SUCCES VERLENGD

Geplaatst op 14 november 2006
De succesvolle tentoonstelling BOEM!! 1000 jaar buskruit is verlengd tot en met 28 januari 2007.

Tentoonstelling nog te zien t/m 28 januari 2007

Miljoenen euro’s worden er straks tijdens de jaarwisseling weer de lucht in geschoten. Dat had nooit gekund wanneer er ruim 1000 jaar geleden niet een Chinese alchemist was geweest die ontdekte dat het juiste mengsel van zwavel, houtskool en salpeter bij ontsteking vuur oplevert. Hij ontdekte het buskruit. Het Legermuseum neemt u mee naar de spectaculaire geschiedenis van deze ‘zwarte sneeuw uit China’. En dat levert ook in de expositie het nodige vuurwerk op! De succesvolle tentoonstelling BOEM!! 1000 jaar buskruit is verlengd tot en met 28 januari 2007.

Buskruit, een verrassend eenvoudige stof, is net als de boekdrukkunst, het kompas en de chip een van de belangrijkste uitvindingen van de laatste duizend jaar. Deze ‘duivelse uitvinding’ is de basis van het vuurwerk. Maar ook de moderne airbag in een auto blaast zichzelf op door middel van een lading buskruit. Er is voor veel toepassingen simpelweg nog geen beter alternatief ontdekt. En natuurlijk werkt het ontstekingmechanisme van een wapen met buskruit. In BOEM!! ziet u een pistool van het type waarmee Pim Fortuyn werd vermoord. Heel anders dan het geweer van het type waarmee John F. Kennedy werd vermoord. Ook dat moordwapen is te zien.

Een kleine greep uit de verhalen die BOEM!! 1000 jaar buskruit in beeld brengt:

Vuurwerk
Buskruit staat aan de basis van het vuurwerk. Het is verbazingwekkend hoeveel verschillende soorten vuurwerk te maken zijn door de samenstelling van het buskruit te veranderen of door iets toe te voegen. Al sinds mensenheugenis wordt bij feestelijke gelegenheden vuurwerk afgeschoten. Verschillende landen hebben speciale feestdagen die met vuurwerk worden opgeluisterd: the Fourth of July in de Verenigde Staten, Bonfire Night in Groot-Brittannië en natuurlijk het Nederlandse vuurwerkspektakel in de nacht van 31 december op 1 januari. De

Delftse Donderslag
Buskruit en vuurwerk zijn gevaarlijke materialen. Opslag van vuurwerk (en buskruit) was (en is nog steeds) vaak de aanleiding voor ernstige rampen. Nog vers in ons geheugen is de recente vuurwerkramp in Enschede, waardoor in enkele minuten een gehele stadswijk de lucht in werd geblazen. Maar al in 1654 explodeerde in Delft een groot kruithuis. De ontploffing van negentigduizend pond buskruit ging de geschiedenis in als de ‘Delftse Donderslag’. ‘De knal was te horen tot in Den Helder’, aldus een ooggetuige. De ravage in de stad en omgeving was enorm en er waren honderden slachtoffers.

De tentoonstelling BOEM!! 1000 jaar buskruit is te zien tot en met 28 januari 2007.

Bericht geplaatst in: nieuwtje