KIJKEN, DOEN EN SPEUREN IN HET UTRECHTS ARCHIEF

Geplaatst op 27 september 2006

Op zaterdag 14 oktober, de landelijke Archievendag, bruist het in Het Utrechts Archief van de activiteiten. Van 10.00 uur tot 16.00 uur zijn de deuren geopend voor jong en oud. De toegang is gratis.

Op zaterdag 14 oktober, de landelijke Archievendag, bruist het in Het Utrechts Archief van de activiteiten. Van 10.00 uur tot 16.00 uur zijn de deuren geopend voor jong en oud. De toegang is gratis. Neem een actief kijkje achter de schermen van het archief: wat doet de papierrestaurator om stukken eeuwenlang te kunnen bewaren, hoe zorgen fotografen ervoor dat Utrecht en omstreken in beeld blijft? Tijdens rondleidingen door de depots toont het archief enkele historische topstukken uit de periode 12e - 18e eeuw.

Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag, onder andere in een workshop Huizenonderzoek. Speciaal voor kinderen zijn er een puzzeltocht en leuke workshops.  

Voor liefhebbers van historische films is er een filmprogramma met oud beeldmateriaal over Utrecht en omstreken. In Verhalen uit het archief  is in enkele korte voordrachten te beluisteren wat er zoal in een archief te ontdekken is.


Geloof en Bijgeloof

Het Utrechts Archief sluit met het programma aan op het thema van de landelijke Archievendag: Geloof en Bijgeloof. Als centrum van landelijke kerkelijke archieven beheert het vele kilometers archief die te maken hebben met 'geloof'. Op 14 oktober haalt Het Utrechts Archief enkele fascinerende topstukken uit de kast, onder meer uit het archief van de bisschoppen van Utrecht (1025-1578) en de archieven van de Evangelische Broedergemeente met bijvoorbeeld foto-albums van Suriname. Uit de archieven van de Protestantse Kerk in Nederland toont het de eerste druk van de Statenvertaling (en de gecorrigeerde proefdruk!), oude psalmberijmingen, en tal van documenten die boekdelen spreken over de turbulente geschiedenis van gelovig Nederland. Kijk voor meer informatie: http://www.hetutrechtsarchief.nl/


Datum:                         zaterdag 14 oktober 2006

Tijd:                 10.00 uur - 16.00 uur

Toegang:          gratis

Plaats:             Alexander Numankade 199-201, Utrecht

Info:                 http://www.hetutrechtsarchief.nl/Het Utrechts Archief heeft eigenlijk altijd open huis....

want iedereen kan hier van dinsdag t/m vrijdag onderzoek doen naar het verleden van de provincie, dorpen, steden en hun  inwoners. Het beheert ruim 18 kilometer archiefmateriaal van overheidsinstellingen, bedrijven en personen uit stad en provincie Utrecht. Voor stamboom-onderzoek beschikt het over de belangrijke registers en doop-, trouw- en begraafboeken.

Met 70.000 publicaties op het gebied van de Utrechtse geschiedenis vindt men over dit onderwerp hier de meest complete collectie. Behalve de beeldcollectie, die momententeel een half miljoen kaarten, tekeningen, prenten en foto's omvat, wordt ook de historische filmcollectie van het Utrechts Provinciaal Filmarchief met de dag omvangrijker.

Bericht geplaatst in: nieuwtje