ZELDZAME RESTEN UIT DE BRONSTIJD IN HEIJEN

Geplaatst op 18 september 2006
Archeologen hebben op een veld aan de Hommersumseweg in Heijen resten van een boerderij uit de bronstijd gevonden. Het is een zeldzame vondst.
 

Archeologen hebben op een veld aan de Hommersumseweg in Heijen resten van een boerderij uit de bronstijd gevonden. Het is een zeldzame vondst.
 
Wie wil kan in Heijen op de resten van een oude boerderij uit de bronstijd wonen. Een veld op de kruising Hommersumseweg en Sleen in Heijen is de afgelopen drie weken door archeoloog Sjaak Mooren van bureau BAAC uit Den Bosch en enkele collega’s afgegraven. Over een tijdje worden er huizen gebouwd.
 
Erg trots is Mooren. „Van Zuid-Nederland zijn maar zo’n vijftien plattegronden van woningen uit de midden bronstijd (1800-1100 voor Christus). Van middeleeuwse boerderijen zijn dat er duizenden.“
 
Jaren eerder was na boorproeven al gebleken dat er vuursteen, scherven en gebroken stenen in de grond zaten. Dit en de sporen van palen die later gevonden zijn, maakten het voor de archeologen zeer waarschijnlijk dat het sporen uit de midden bronstijd zijn.
 
Een graafmachine („een soort grote kaasschaaf“) haalt laag voor laag zand weg, op zoek naar scherven. „De scherven zijn bijvoorbeeld van een kookpot. Ze zijn zwart, dus je kunt zien dat ze in het vuur hebben gestaan.“ Behalve de boerderij uit de bronstijd, zijn resten van gebouwen uit de ijzertijd (750 voor Christus tot het jaar 0) gevonden.
 
De bronstijdvondst beslaat een oppervlak van 15 bij 5 meter. De spreiding van de scherven en zandverkleuringen (waar palen hebben gestaan en zijn weggerot) zegt iets over de indeling van de boerderij. Op de plaats waar kuilen (haarden) gevonden zijn en scherven, was waarschijnlijk het woongedeelte. Het andere deel was waarschijnlijk stal. In de hoek van de stal zijn resten van een enorme pot gevonden, waar misschien een voedselvoorraad in is opgeslagen. „Een bijgebouw moet er ook hebben gestaan, maar die verdwijnt eigenlijk onder de tuin van de bewoners hiernaast.“
 
Bronzen gereedschappen of voorwerpen zijn er niet gevonden, maar dat komt volgens Mooren ook niet vaak voor. „Heel jammer, maar dat was toen een duur materiaal en de gereedschappen werden vaak omgesmolten.“ De boer die de boerderij had op deze plek heeft er volgens Mooren niet langer dan dertig jaar gewoond. „Tegen die tijd was het huis weggerot en de akkergrond uitgeput.“
Bericht geplaatst in: nieuwtje