MUIDERSLOT WEER OPEN NA RENOVATIE

Geplaatst op 28 juni 2006
Muiderslot weer open na renovatie
Het Muiderslot heeft een grootscheepse renovatie ondergaan. Koningin Beatrix heropende 28 juni 2006 het kasteel in Muiden dat Floris V in 1280 liet bouwen.
MUIDEN - Kregen kinderen vaak al rode oortjes bij een bezoek aan het spannende Muiderslot vol harnassen en oude wapens, nu zullen ze hun opwinding helemaal niet meer de baas kunnen. Middeleeuwse gangen en torenkamers, tot voor kort afgesloten, zijn toegankelijk gemaakt, bijna-echte harnassen kunnen worden geprobeerd en gewogen.
Een steekspel tussen twee 'ruiters' kan worden nagespeeld vanaf twee neppaarden met een vanaf het plafond geprojecteerd toernooiveld er tussenin. Je kunt je als ridder of jonkvrouw verkleden, je kunt 'vijanden' op een computerscherm uitschakelen, maar dan wèl door echte oude kogels ter hand te nemen. Het Muiderslot heeft een grootscheepse renovatie ondergaan. Koningin Beatrix heropende op 28 juni 2006 het kasteel in Muiden dat Floris V in 1280 liet bouwen.

Onverschrokken nam ze bij die gelegenheid een roofvogel op de hand, bekend van de shows van de valkeniers op het Muiderslot. De buizerd was eerst zo geschrokken van alle plechtigheden dat hij was weggevlogen, maar keerde nog tijdens de aanwezigheid van de koningin terug. Die verwelkomde het beest hartelijk.
 
Geen wonder dat de vorstin zelf naar het Muiderslot was uitgerukt, want het is een belangrijk stuk vaderlands erfgoed. Niet alleen de legendarische, door 'd'edelen' vermoorde graaf woonde er, maar ook de grote literator P.C. Hooft. Die ontving er zijn collega's van de 'Muiderkring'.

Eind negentiende eeuw kreeg het gebouw een museumfunctie, maar tot op heden was slechts 30 procent van het kasteel voor publiek toegankelijk. Nu is dat maar liefst 80 procent. In nog geen half jaar en met een budget van 4,2 miljoen euro uit diverse bronnen werd het kasteel onder handen genomen. Restauratie, nieuwe verlichting, een nieuwe opstelling achter glas waardoor verkenning op eigen houtje verantwoord is, èn vooral ontsluiting van allerlei ruimten die eerder niet voor toeschouwers geschikt waren doordat de juiste infrastructuur ontbrak.
 
Dat laatste was het moeilijkst, want het slot wàs natuurlijk een burcht bedoeld om zo weinig mogelijk mensen toegang te verlenen. Er liep van alles dood, maar nu zijn tal van doorgangen gemaakt en zijn er twee spiksplinternieuwe routes te volgen: de torenroute en de ridderroute. Het is allemaal gebeurd zonder het gebouw aan te tasten, maar de aanpassingen zijn wel eerlijk herkenbaar als nieuw, zegt conservator Yvonne Molenaar.
 
Er is doelbewust besloten veel meer aandacht aan de jeugdige bezoeker te besteden. „Vraag een kind een kasteel te tekenen en hij tekent het Muiderslot”, zegt Molenaar. „Het is het archetype van een kasteel.” Maar ook voor volwassenen valt er net zoveel te genieten. Die kunnen een audiotour nemen en van alles horen over de geschiedenis en de architectuur van het roemruchte onderkomen.
 
Het doel van de renovatie was niet zozeer het aantal bezoekers per jaar te verhogen. Dat waren er al 120.000. Maar die moesten soms met zijn veertigen tegelijk met een rondleiding mee. Dat was vervelend voor henzelf en niet goed voor de collectie, die nu ook beter gespreid en beschermd is.
 
Aangetekend moet worden dat het gerenoveerde kasteel niet overal even goed toegankelijk is voor mindervaliden.

Website Muiderslot
 

Bericht geplaatst in: nieuwtje