VERWORVEN:ARCHIEF HEREN V/D THEE

Geplaatst op 8 juni 2006
Tijdens de opening van de tijdelijke tentoonstelling 'De Bron' wordt het archief van de Stichting Indisch Thee- en Familiearchief van der Hucht c.s. overgedragen aan het Nationaal Archief.
Tijdens de opening van de tijdelijke tentoonstelling 'De Bron' wordt het archief van de Stichting Indisch Thee- en Familiearchief van der Hucht c.s. overgedragen aan het Nationaal Archief. Hierdoor is het archief een bijzondere aanwinst rijker. Het Thee-archief geeft een heel goed beeld van het leven en werk van theeplanters in Nederlands-Indië.
 
Oorsprong Thee- en Familiearchief
Het verworven archief is afkomstig van de Stichting Thee- en Familiearchief van der Hucht c.s. in 1983 opgericht door Karel van der Hucht. De Stichting heeft tot doel archieven van de Indische theeplantages en betrokken families te verzamelen. In 1844 emigreerden familieleden van Van der Hucht als theeplanters naar West-Java. Van de diverse generaties theeplanters zijn documenten, brieven, foto’s en andere archiefstukken bewaard gebleven die zijn samengebracht in het Thee-archief. Het bijzondere is dat niet alleen de geschiedenis van de familie bewaard is gebleven maar ook die van de theeplantages. Behalve brieven en foto’s bevat het archief ook jaarverslagen en oude aandelen. Het Thee-archief is na de zomer toegankelijk bij het Nationaal Archief. Aan het eind van dit jaar worden de foto’s toegevoegd.
 
Heren van de Thee
Het Indisch Thee- en Familiearchief is een bron van inspiratie voor verschillende auteurs die over Nederlands-Indië schrijven. De bekendste auteur die het archief gebruikte als inspiratiebron is de schrijfster Hella Haasse voor haar boek Heren van de Thee. Hella Haasse reconstrueerde in haar roman het gezinsleven en werk van het echtpaar Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop aan de hand van brieven en foto’s uit het Thee- en Familiearchief. De familie Kerkhoven-Roosegaarde Bisschop behoorde tot een grote clan van theeondernemers op Java in de 19e eeuw. De archiefstukken van de familie gaven Hella Haasse een goed beeld van het leven van de familie. Ook de sfeer van de ondernemingen en het landschap komt duidelijk uit het archief naar voren.
 
Inspiratiebronnen
Iedereen kan nu de originele, historische documenten bewonderen die naast Hella Haasse (Heren van de Thee) onder meer Annejet van der Zijl (Sonny Boy), Arthur Japin (De zwarte met het witte hart), Johan Fabricius (Scheepsjongens van Bontekoe) en Mike Dash (De ondergang van de Batavia) op het idee brachten voor hun bestsellers. Romans met de werkelijkheid als uitgangspunt zijn enorm populair. Het boeit zowel de auteur als de lezer als iets ècht is gebeurd. Schrijvers van historische romans zoeken feiten en inspiratie in verschillende bronnen: brieven, documenten, foto’s en literatuur.
 
De Verdieping van Nederland
De tijdelijke tentoonstelling 'De Bron. Schrijvers geïnspireerd door historische documenten' is vanaf 8 juni tot en met 22 oktober 2006 te zien is bij De Verdieping van Nederland, de tentoonstellingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. De Verdieping van Nederland toont duizend jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur aan de hand van topstukken uit de collecties van beide instellingen. De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsdeel tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief en is zeven dagen per week dagelijks gratis te bezoeken.
Bericht geplaatst in: nieuwtje