UTRECHT GRAAFT DELEN VREDENBORCH OP

Geplaatst op 27 april 2006
De gemeente Utrecht gaat nader onderzoek doen naar het kasteel Vredenborch, dat onder het Vredenburgplein en het muziekcentrum verscholen ligt.
De gemeente Utrecht gaat nader onderzoek doen naar het kasteel Vredenborch, dat onder het Vredenburgplein en het muziekcentrum verscholen ligt. In de plannen voor het nieuwe Stationsgebied komen op het Vredenburgplein winkels en kantoren. Voordat die er staan, wil de stad weten wat daar allemaal aan waardevols onder de grond verstopt zit. De wens is om een deel van de oude historie te verwerken in de nieuwbouw. Archeologisch onderzoek is ook zinvol om antwoord te krijgen op de vraag hoe er in de toekomst gebouwd moet worden op het Vredenburgplein.

Al jaren is bekend waar Vredenborch gestaan heeft. Het kasteel is al halverwege de jaren 70 bij de bouw van het muziekcentrum grotendeels blootgelegd. Van de 16de-eeuwse burcht is slechts eenvijfde over. Een groot deel is verwoest bij de bouw van de ondergrondse parkeergarage en het Muziekcentrum Vredenburg.
 
De opgravingen die volgende week van start gaan, richten zich voornamelijk op de walmuur, de noordwestelijke toren en de zuidelijke toegangspoort van het in 1528 gebouwde fort. Er worden drie gleuven gegraven. De eerste, begin volgende week, aan de kant van de fietsenstalling en de poffertjeskraam (walmuur). De tweede, halverwege volgende week, bij de traverse naar de Media Markt (noordwestelijke toren). Wanneer de derde opgraving, bij de ingang van Hoog Catharijne bij Peek en Cloppenburg (zuidelijke toegangspoort), plaatsvindt is nog onbekend. De opgravingen brengen voor de voetgangers enige overlast met zich mee, maar dat is onvermijdelijk, aldus de gemeente.
 
Thea Beckman schreef ooit een kinderboek over deze burcht met de titel 'De Val van Vredenborch'.
 
 
Bericht geplaatst in: nieuwtje