IK DENK ALTIJD AAN JOU

Geplaatst op 16 april 2006
Dit boek wil een indruk geven van het grote aantal aspecten van de Eerste Wereldoorlog, dat op prentbriefkaarten is vastgelegd.
Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak werden honderdduizenden mannen naar het front gestuurd. Zeer velen sneuvelden of raakten vermist. De meesten verbleven jarenlang in primitieve stellingen, vaak onder de meest barre omstandigheden. Talloze anderen raakten gewond en werden in hospitalen opgenomen.
Ook vielen duizenden militairen in vijandelijke handen en werden afgevoerd naar krijgsgevangenkampen. Contact met het thuisfront hadden zij vrijwel alleen via pakjes, brieven en vooral prentbriefkaarten. Die waren onmisbaar om overeind te blijven. De wat beter opgeleide militairen schreven ook brieven, maar briefkaarten verzond en ontving iedereen. Vele miljoenen zijn er verstuurd.
Het zijn beelden van de oorlog of van de kampen, maar ook nationalistische, krijgshaftige,
scabreuze, spottende, sentimentele en romantische kaarten. Ze werden door de familie thuis
als een kostbare schat bewaard, het waren tekens van leven. Het boek is een bonte greep uit
de talloze prentbriefkaarten die toen werden verzonden.

Dit boek pretendeert niet ‘de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in prentbriefkaarten’ te zijn. Het wil een indruk geven van het grote aantal aspecten van die vernietigende periode, dat op prentbriefkaarten is vastgelegd. Maar het bevat slechts een greep uit de vele duizenden kaarten over dit onderwerp.
Er moesten keuzes worden gemaakt en die zijn doorgaans arbitrair. Natuurlijk zijn er nog meer belangrijke operatieterreinen (Chemin des Dames, Loos, Gallipoli, Notre Dame de Lorette…) dan in het boek zijn opgenomen, nog meer in elkaar geschoten steden zoals Dinant, Reims, Albert… . Het beeld van een gebombardeerd en beschoten Antwerpen verschilt echter in wezen niet van dat van Reims of Arras; een loopgraaf bij Verdun ziet er niet veel anders uit dan een in Picardie. Een compleet beeld is in klein bestek niet haalbaar.

Belangrijker in deze uitgave is echter de aanwezigheid van de soldaat, aan welke kant hij ook vocht. Hij staat centraal. Hij is er in alle situaties, onder alle omstandigheden. Met zijn angsten en zijn momenten van moed, met zijn ontberingen en voortdurend verlangen naar thuis. Daarvan leggen al die prentbriefkaarten uit 1914-1918, elk op eigen wijze, getuigenis af. In de hoop dat vooral dit aspect van de Eerste Wereldoorlog duidelijk naar voren komt. Een oorlog die bij Belgen, Fransen en Britten – ondanks de Tweede Wereldoorlog daarna – nog steeds bekend staat als 'De Groote Oorlog', 'La Grande Guerre' en 'The Great War'... .

De indeling van de prentbriefkaarten in het boek is vooral thematisch en enigszins chronologisch – de eerste kaarten slaan op de periode vóór augustus 1914, de laatste hebben betrekking op de tijd na de wapenstilstand van 1918. Als geheugensteun is een hoofdstuk opgenomen dat in het kort het verloop van de Eerste Wereldoorlog weergeeft.
Titel: Ik denk altijd aan jou
Ondertitel: prentbriefkaarten tussen front en thuisfront 1914 - 1918
Auteur: Hans van Lith
prijs: 19,95 euro
formaat: 22 x 22 cm
isbn: 90 5994 102 0
216 pagina’s
264 illustraties in fullcolour
gebonden
Bericht geplaatst in: boekrecensie