SCHEEPSSOLDIJBOEKEN ONTSLOTEN

Geplaatst op 4 april 2006
Het Nationaal Archief en de Universiteit Leiden krijgen subsidie voor de samenstelling van een database met gegevens van ruim 325.000 werknemers van de VOC-Kamer Amsterdam.
Het Nationaal Archief en de Universiteit Leiden krijgen subsidie voor de samenstelling van een database met gegevens van ruim 325.000 werknemers van de VOC-Kamer Amsterdam. Het project voorziet ook in de toegankelijkheid van de database via internet.
 
In het VOC-archief dat bij het Nationaal Archief ligt, vormen de scheepssoldijboeken een unieke bron, die voor de gehele 18de eeuw – en voor Amsterdam gedeeltelijk ook voor de 17de eeuw – beschikbaar zijn. Elk schip heeft zijn eigen soldijboek en voor ieder bemanningslid is een dubbele pagina gereserveerd. Daarop staat aangetekend hoe hij heet, waar hij vandaan komt, welke rang hij aan boord heeft, wanneer hij uit dienst gaat en waarom, hoeveel hij verdient, hoeveel daarvan als voorschot is betaald, met welk familielid eventuele schulden en tegoeden kunnen worden verrekend etc. Naast mannen uit de Republiek monsteren vele Duitsers, Denen, Zweden, Noren, Fransen, Italianen, Portugezen en Spanjaarden aan.
 
Het project dat in september van start gaat, heet officieel: The European Labour market and the Dutch East India – a database of the personnel of the Dutch East India Company in the 18th century. Het is onderdeel van het megaproject ‘Uitgevaren voor de Kamers van de VOC’ dat het Nationaal Archief coördineert. Met de toevoeging van de omvangrijke bestanden van de kamer van Amsterdam nadert het project zijn voltooiing al duurt het zeker drie jaar voor alle gegevens zijn ingevoerd.
 
De database vormt een rijke bron voor internationaal genealogisch, historisch-demografisch en sociaal-economisch onderzoek. Met de toevoeging van de kamer van Amsterdam zijn straks van 650.000 zeelieden gegevens beschikbaar en toegankelijk via internet. De database van het personeel van de Kamer Zeeland en de kleinere kamers (Delft, Rotterdam, Hoorn, Enkhuizen) is al op internet te vinden.
 

Bericht geplaatst in: nieuwtje