ALS BRUSSEL BRANDEN MOET!

Geplaatst op 7 november 2005 door Reinard Maarleveld
Welke opera was in augustus 1830 de aanleiding voor de Belgische revolutie? Weet u het antwoord? Kom naar de lezing van Rolf Falter in het Noordbrabants musem en win een boek!
Rolf Falter schreef een schitterend boek over de scheiding tussen België, Nederland en Luxemburg. Op zondag 11 december vertelt hij vanaf 14.00 uur in het Noordbrabants museum over de dramatische gebeurtenissen in het jaar 1830.
 
Hoe de afscheiding leidde tot een Europese crisis en diepe sporen naliet in ons nationaal bewustzijn. Aansluitend kunt u de tentoonstelling Broedertwist bezoeken.
 
Toegang tot de lezing, inclusief een bezoek aan de tentoonstelling en koffie of thee, bedraagt € 7,50. Vrienden van het Noordbrabants Museum betalen € 5,00.
 
Kaarten kunnen op zondag 11 december worden gekocht in het museum. Door nu via onze site te reserveren bent u verzekerd van een plaats. Wanneer u bovendien de quizvraag goed beantwoord maakt u kans op een gratis boek!
 
Quizvraag
Welke opera was in augustus 1830 de aanleiding voor de Belgische revolutie?
 
 
Uitgebreide informatie over de lezing en de tentoonstelling
 
De tentoonstelling
Ooit vormden Nederland en België één koninkrijk: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het is dit jaar precies 175 jaar geleden dat deze staat uiteen viel. In 1830 kwamen De Belgen in opstand tegen koning Willem I en scheidden zij zich af van het Noorden.
 
Nederland en België gingen als twee onafhankelijke staten verder. Dit jubileum is een mooie aanleiding om terug te blikken op de tumultueuze oorsprong van beide staten. En het biedt de gelegenheid te laten zien hoe België en Nederland na 1830 op zoek gingen naar hun eigen identiteit.

 
“Broedertwist: België en Nederland en de erfenis van 1830” toont voor het eerst zowel de Belgische als de Nederlandse kijk op de gebeurtenissen rond 1830.
 
Beide visies worden ‘gebroederlijk’ gepresenteerd: Belgisch wapengekletter tegenover Nederlands kanongedreun, Belgische oorlogspropaganda tegenover schilderijen met Nederlandse propaganda.
 
En Belgische helden zoals kanonnier ‘Charlier met het houten been’, tegenover de Nederlander Van Speyk (‘dan liever de lucht in’) die zijn schip opblies om het niet in Belgische handen te laten vallen.
 
De lezing
1830 blijft een datum die meer vragen dan antwoorden oproept. Geen wonder, omdat in Nederland daarover alleen Jan Van Speyk en de Tiendaagse Veldtocht zijn onthouden, en in België de glorierijke zege van Brussel en de blijde intocht van een nieuwe dynastie.
 
In zijn lezing wil de historicus en journalist Rolf Falter de platgetreden paden verlaten en op zoek gaan naar de soms pijnlijke werkelijkheid…
 
*
Had Holland last van superioriteitsgevoelens?
*
Wilde koning Willem gewoon pottenkijkers vermijden bij zijn beleggingen?
*
Waarom liet het geregelde leger zich in Brussel verjagen door een zooitje ongeregeld?
*
Waarom waren bij de revolutionairen in België de realisten voor annexatie door Frankrijk en de idealisten voor onafhankelijkheid?
*
Waarom was de Belgische revolutie een fundamentele omwenteling in de machtsverhoudingen in West-Europa?
*
Waarom wou Pruisen Maastricht niet naar België laten gaan?
*
Waarom kozen de Belgen een werkloze Duitse prins in Londen als vorst?

Op deze en andere kwesties wordt tijdens de lezing ingegaan, en uiteraard is er ruim tijd voor vragen en discussie.
 
De spreker
Rolf Falter (1958) is historicus en journalist. Met prof. J. F. Verbruggen publiceerde hij "1302 Opstand in Vlaanderen". Hij schreef verscheidene artikelen en werken over politieke actualiteit en geschiedenis. Hij is verbonden aan de krant De Tijd en columnist bij geschiedenis.nl. In 2005 verscheen van hem "1830, De scheiding van Nederland, België en Luxemburg."

Plaats, datum en toegang
De lezing vindt plaats op zondag 11 december aanstaande om 14.00 uur in de Statenzaal van het Noordbrabants museum in 's-Hertogenbosch. Dit museum is gevestigd in een achttiende eeuws stadspaleis, de voormalige ambtswoning van de gouverneur van Brabant.
 
Adres en telefoonnummer:
Verwersstraat 41
's-Hertogenbosch
073 - 6877 877
 
Kijk voor een routebeschrijving op: {mosbookmarks:bm=732}
 
Meer informatie?
Neem contact op met Reinard Maarleveld van Histocasa
e-mail: reinard@histocasa.nl
telefoon : 06 255 14 259
fax: 010 24 77 171
Bericht geplaatst in: artikel