HET VERENIGINGSLEVEN ROND DE ZUIDERZEE

Geplaatst op 30 oktober 2018 door Redactie
Het verenigingsleven rond de Zuiderzee

Een nieuwe tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum 'Mooi samen' gaat over het rijke verenigingsleven rondom de voormalige Zuiderzee

De tentoonstelling bestaat uit een portretreeks gemaakt door fotografen Koos Breukel en Sander Troelstra. Vrij Nederland-journalist Thijs Broer tekende de verhalen achter de (groeps)portretten op. Breukel, Troelstra en Broer reisden hiervoor de afgelopen maanden rond het voormalige Zuiderzeegebied. 'Mooi samen' laat zien dat de vele oude en nieuwe verenigingen rond de Zuiderzee nog altijd hun bestaansrecht hebben. De fotoserie en de verhalen zijn gebundeld in het gelijknamige boek, waarvan het eerste exemplaar tijdens de officiële opening van de tentoonstelling wordt overhandigd. Van 16 november 2018 tot en met 5 mei 2019 is de nieuwe tentoonstelling te zien in het binnenmuseum.

Nederland kent van oudsher al een rijk verenigingsleven, de eerste 'zelforganisatie' dateert al uit de Middeleeuwen. In 2017 was ongeveer één op de drie Nederlanders lid van een vereniging, hoewel het Sociaal Plan Bureau voorspelt dat dit in 2030 nog één op de vijf Nederlanders zal zijn. 'Mooi samen' laat zien hoe diep het verenigingsleven in deze regio geworteld is. Waar sommige verenigingen al jarenlang bestaan en sterke waarde hechten aan tradities, laten andere juist ‘nieuwe’ manieren van verenigen zien. De tentoonstelling gaat onder meer dieper in op de beweegredenen van mensen om lid te worden, en wat hen onderling verbindt. Toen en nu. Daarnaast zijn filmmateriaal van de verenigingen en het fotografieproces te zien. Samen met de portretten geeft dit een beeld van de diversiteit aan verenigingen anno nu. 

‘Mooi samen’ is te zien van 16 november 2018 tot en met 5 mei 2019 in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Het gelijknamige boek is vanaf 16 november verkrijgbaar via Waanders Uitgevers, het Zuiderzeemuseum en in boekhandels door heel Nederland.

De trailer van de tentoonstelling op YoTube:

Bericht geplaatst in: nieuwtje