HISTORISCHE VERHALEN UIT DE MIDDELEEUWEN

Geplaatst op 23 augustus 2018 door Jos van Raan
Historische verhalen uit de middeleeuwen

Historische Verhalen heeft een opvallende aanpak. De uitgeverij publiceert korte verhalen (fictie) die zich afspelen binnen een historisch realistische context.

Iedereen die meent een dergelijk verhaal te kunnen schrijven, kan contact opnemen met de redactie van de uitgeverij. Op de site historischeverhalen.nl staan schrijftips.

Het vijfde boek uit de reeks Korte historische verhalen en gelijk weer een schot in de roos. Dit maal van een auteur, die met 30 verhalen een uiterst onderhoudend boek heeft geschreven. Meestal zijn de hoofdpersonen uit een verhaal verzonnen en de gebeurtenissen tot een fictief verhaal omgewerkt, maar de kern van het verhaal heeft een historische achtergrond. En die wordt na het verhaal steeds toegelicht en in het perspectief van de historie geplaatst. Ze staan bewust niet chronologisch in het boek; je springt van het jaar 586 naar 1453 en dan weer terug naar 1260. Smis is een echte verteller die de kunst verstaat in een paar bladzijden de spanning op te voeren tot het kookpunt. Hij laat zien hoe rauw het leven vroeger kon zijn en waar de grens tussen goed en kwaad lag. Want die was er toen ook.

Soms is de hoofdfiguur toch een bekende uit de historie, zoals bij Willem die Van de vos Reijnaerde schreef en van wie niet meer bekend is dan dat hij ook een ander verhaal dichtte (Madoc). Smis wekt hem tot leven. In de historische achtergrond lezen we vervolgens wat feiten zijn en wat fictie. Bij Willem wordt dan toegelicht dat de roman Madoc over prins Madoc uit Wales gaat die een lange zeereis gemaakt zou hebben. Maar dat de tekst van de roman is nooit gevonden. Mogelijk zou de auteur de lekenbroeder Willem Corthals zijn geweest die in de buurt van Hulst woonde.

Smis toont met zijn verhalenbundel aan dat geschiedenis ook op een andere - uiterst boeiende manier - manier geleerd kan worden. Het boek leent zich ook om in korte tijd een afgerond verhaal te lezen. Waarom Smis koos voor de (donkere) Middeleeuwen legt hij zelf uit:

"Lang geleden, het was tijdens een geschiedenisles op de lagere school, zei een leraar: ‘De middeleeuwen, dat was een duistere periode, daar weten we niet veel van.’ Zoiets moet je tegen mij niet zeggen, dan zit ik meteen op het puntje van mijn stoel. We hebben hele bibliotheken over de klassieke oudheid, we beschikken over een berg kennis aangaande de vroegmoderne tijd en dan zouden we in het duister tasten als het over de middeleeuwen gaat? Kom nou! Het was misschien sociaal niet het handigste dat ik kon doen, maar ik begon direct allerlei vragen te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Is dat wel zo?’ en ‘Waarom dan? De leraar zag een lastig jongetje met hinderlijke vragen, hij negeerde mij verder. Toen ben ik zelf maar op zoek gegaan. Nu, jaren later, zit ik heel tevreden tussen stapels met boeken over mijn geliefde middeleeuwen."

Paul Christiaan Smis
Historische verhalen. Korte verhalen uit de Middeleeuwen
Uitgeverij Historische Verhalen
2018
paperback
315 pagina's
€17,50
ISBN 9789082642643

Bericht geplaatst in: boekrecensie