HISTORISCHE VERHALEN. 20 KORTE GESCHIEDENISVERHALEN

Geplaatst op 1 mei 2018 door Jos van Raan
Historische Verhalen.  20 korte geschiedenisverhalen

Historische fictie in de vorm van korte verhalen gebaseerd op feiten. Werkt dat?

Hoofdredacteur van de uitgeverij, Rik van der Vlugt, schrijft in zijn voorwoord dat de uitgeverij in 2015 is opgericht met het doel om korte historische en vooral menselijke verhalen te publiceren, waar de nadruk ligt op de feiten van het verleden. De verhalen spelen zich af in meerder tijdvakken van de geschiedenis. Aan de hand van de auteur reist de lezer van het Oude Egypte en het Romeinse Rijk naar Florence en is daar getuige van een ontmoeting en vechtpartij tussen Leonardo da Vinci en Michelangelo. Maar ook verhalen van recentere datum staan in het boek vermeld en worden steeds afgesloten met een historische achtergrond. Hierin wordt toegelicht wat fictie is en wat niet.

Navraag bij de uitgever leverde nog de volgende informatie op:
"We geven eigenlijk twee soorten bundels uit: de verzamelbundels, die verschijnen elk jaar en bestaan uit verhalen die eerder online zijn gepubliceerd (aangevuld met historische achtergronden) en de themabundels, zoals de oudheidbundel en de aankomende middeleeuwenbundel.

In de verzamelbundel zijn natuurlijk meerdere auteurs, dus het is lastig om iets concreets te zeggen over elke auteur individueel. In de regel is het zo dat er zowel beginnende auteurs als ervaren auteurs schrijven voor ons. Sommige auteurs zijn historici, terwijl andere gewoon een gezonde interesse hebben in de geschiedenis. Het is dus een gevarieerd gezelschap.

In juni verschijnt de middeleeuwenbundel en volgend jaar komen we met een (voor ons) nieuw concept: novelles."

Kort en krachtig
De verhalen zijn kort, soms 2 pagina's, en de kracht van de auteurs is om in een paar woorden een verhaal op te bouwen, de personen karakter te geven en te eindigen met een spot. Daarin zijn alle auteurs geslaagd. De vertellingen zijn spannend; sommige met een persoonlijk tintje, zoals Coriovallum van Killian McNeil. Hier krijgt het verhaal een vervolg in het heden, wanneer uit de toelichting blijkt dat het Romeins potje gevonden is in de buurt van Heerlen. Je leest de liefde voor geschiedenis in elk verhaal. De vermakelijke vertelling Prinses Paulientje geeft een andere kijk op de afkomst van onze koning Willem Alexander. En in De nacht van Bonifatius, een verhaal over paus Bonifatius die door de Fransen in 1303 wordt gearresteerd, staat bij de historische achtergrond "De klap ….zou volgens een legende echt hebben plaatsgevonden". Wel... een legende lijkt me niet de juiste bron voor een historisch gebeurd feit.

Samenvattend
Het boek is alleszins de moeite waard om aan te schaffen, zeker voor wie dol op geschiedenis is. Voor docenten ook heel geschikt om uit voor te lezen. En de prijs is uiterst vriendelijk. Ik ben benieuwd naar de volgende bundel.

Historische Verhalen
20 korte geschiedenisverhalen
Verzamelbundel II
Auteurs: Diversen
Uitgever: Historische Verhalen in Leiden
Datum: 2018
Vorm: paperback
Blz: 214
Prijs: 12,50
ISBN: 9789082642636

Bericht geplaatst in: boekrecensie