VIA APPIA. MET HORATIUS LANGS DE KONINGIN DER WEGEN

Geplaatst op 25 december 2017 door Jos van Raan
Via Appia. Met Horatius langs de koningin der wegen
Via Appia

Fik Meijer, Horatius en Lord Byron wandelen van Rome naar Brindisi.

Tussen Rome en Brindisi ligt sinds 191 vC de Via Appia; een ruim 570 kilometer lange weg waar de Romeinen, op initiatief van Appius Claudius Caecus, naar wie de weg ook werd genoemd, al in 312 vC aan begonnen te werken. Het stukje weg in Rome is het bekendste gedeelte, al is het tegenwoordig meer een park met veel toeristen en verkeer. Maar de weg loopt verder, eigenlijk van de Tyrreense Zee via Capua naar Bari langs de Adriatische Zee.

Helaas is een groot deel van dit traject niet meer zichtbaar. De oude weg is gebruikt door soldaten (het was in de eerste instantie ook een weg om een snelle troepenverplaatsing mogelijk te maken), reizigers, pelgrims en handelaren met goederen. Te voet en met paard en wagen (resa's geheten). Langs de weg staan nog steeds veel monumenten, de meeste zijn grafzerken met inscripties en natuurlijk de Romeinse mijlpalen.

Hoogleraar Fik Meijer ging in 2007 met emeritaat, maar bleef actief met het schrijven van boeiende boeken over de oudheid. De Via Appia is zijn laatste product. Hij heeft het boek zo geschreven dat het niet alleen een geschiedenis is van de oude Via Appia, maar ook als leidraad kan dienen om zelf op reis te gaan en de "bekoring van de koningin der wegen te ervaren", aldus de auteur.

Fik Meijer maakt de reis langs de oude weg niet alleen. De Romeinse dichter, Horatius (65 – 8 v.C), vergezelt hem. Horatius maakte in opdracht van keizer Augustus (ongeveer) dezelfde reis en liet daarvan een dagboek achter in zijn Satiren. Onderweg sliep hij in de pleisterplaatsen. Ook Lord Byron heeft diverse plaatsen langs de Via Appia bezocht en er een gedicht over geschreven. In het boek vernemen we dan ook regelmatig van hun belevenissen.

Veel kleurenfoto's en overzichtskaarten ondersteunen de reisroute. Toch zal de hedendaagse reiziger zijn ontdekkingsreis met andere informatie moeten aanvullen. Het boek geeft geen tips hoe je moet rijden en waar je kan overnachten. Ook ontbreken gps-codes van de plekken waar de bezienswaardigheden staan. Dat zou het zoeken kunnen vergemakkelijken. De topografische index achter in het boek is handig. Daarmee kan je de passage in het boek lezen over de plek waar je staat. Zo worden veel monumenten langs de antieke snelweg beschreven en voorzien van verhalen en gebeurtenissen op of bij de Via Appia. De auteur maakt er een boeiend leesboek van. En dat is belangrijk, want de meeste lezers zullen de reis van Rome naar Brindisi niet maken.

Via Appia. Met Horatius langs de koningin der wegen
Fik Meijer
Athenaeum-Polak & Van Gennep
oktober 2017
gebonden, 285 p.
24,99
ISBN 978 90 253 0828 5

Bericht geplaatst in: boekrecensie