VOGELS OP DE CM2

Geplaatst op 28 juni 2017 door Peter Müller
Vogels op de cm2
Afbeelding uit Vogels op de cm2

Een ode aan de vogel, aan de getekende vogel en in dit geval aan de getekende vogel op een postzegel. 

Tweehonderdzesenzestig vogels in Nederland op evenzoveel zegels uit 109 landen van de hand van 160 bekende maar ook onbekende illustratoren. Een nieuw vogelboek: uniek, up-to-date en beeldschoon

Het is uniek omdat dit het allereerste vogelboek is dat het beeldmateriaal volledig uit (internationale) postzegels laat bestaan. De vroegste afbeelding is van een groene specht uit de tweede helft van de achttiende eeuw. De meest recente afbeelding dateert van eind 2016.

Het is up-to-date omdat de gegevens per soort door Sovon Vogelonderzoek Nederland tot en met eind 2016 zijn bijgewerkt. En ook de informatie over de zegel zelf vertelt u over waar, hoe en waarom.

 En het is beeldschoon omdat de diversiteit aan stijlen en tijden een palet oplevert dat je doet duizelen. Lees de opmerkingen van Theo Verstrael en Siegfried Woldhek. En niet alleen is de inhoud heel mooi, ook de vormgeving van Vogels op de cm2 (verzorgd door grafisch ontwerper Karen Polder) valt in de categorie “juweeltjes”!

De vorm van het boek is een hommage aan ‘Zien is Kennen!’, een van de eerste en zeker bekendste zakdetermineergidsen van vogels in Nederland, in 1937 door Nol Binsbergen en Dirk Mooij geschreven en door Rein Stuurman geïllustreerd. Het boekje bespreekt de toen in Nederland voorkomende vogelsoorten.

Vogels zijn beeldschoon, vogelafbeeldingen ook. In ‘Vogels op de cm2’ is een keur aan technieken en uitdrukkingsvormen aan te treffen, van ontwerpers als Jerzy Desselberger uit Polen, de Noorse schilder Viggo Ree, van Lars Jonsson uit Zweden en onze eigen Peter Vos.

De samenstellers van ‘Vogels op de cm2’ zijn Peter Müller en Tom Loorij. Peter Müller is liefhebber van vogels, vogeltekeningen en mooie boeken. Tom Loorij is ornitholoog en filatelist. Samen hebben ze de liefde voor de vogel, de filatelie en het kunstboek in deze uitgave weten uit te dragen.

Lees het interview met samensteller Peter Müller op de website van Vogelbescherming Nederland.

Vogels op de cm2
Peter Müller en Tom Loorij
Grafisch ontwerp: Karen Polder
ISNB: 9789081388702
Uitgeverij Müller
Formaat 17 x 12 x 5 cm
552 pagina's
€ 49,50
Waar te koop?

Bericht geplaatst in: boekrecensie