HEERLEN LONKT NAAR TITEL 'OUDSTE STAD VAN NEDERLAND'

Geplaatst op 14 januari 2017 door Redactie
Heerlen lonkt naar titel 'oudste stad van Nederland'
Thermenmuseum Heerlen

Coriovallum is misschien wel ouder dan Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen) of Trajectum ad Mosam (Maastricht).

Heerlen mengt zich in de strijd om de titel "oudste stad van Nederland". Er wordt nieuw onderzoek gedaan in het Thermenmuseum, een voormalig Romeins badhuis in de stad. Dat moet meer informatie opleveren over de exacte leeftijd.

Tot nu toe werd aangenomen dat Nijmegen of Maastricht de oudste stad van het land is, maar de onderzoekers in Heerlen trekken dat nu in twijfel. Oftewel: Coriovallum is misschien wel ouder dan Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen) of Trajectum ad Mosam (Maastricht).

Door de opgravingen wordt nieuwe informatie verwacht over de datering en de precieze functie van het badhuis. Het is al duidelijk dat het stamt uit de eerste helft van de eerste eeuw. Omdat het een archeologisch monument is, wordt er niet met machines maar met de hand gegraven.

Het is een belangrijk onderzoek, zegt conservator Karen Jeneson van het Thermenmuseum tegen 1Limburg. "Want het zou dus zomaar kunnen dat dit het oudste Romeinse gebouw van Nederland is."

De nieuwe inzichten vloeien voort uit bestudering van het vele, vele Romeinse materiaal dat in het depot van het Thermenmuseum ligt. In totaal zo’n 35.000 Romeinse objecten, waarvan een deel momenteel nauwkeurig onder de loep wordt genomen door een team specialisten. Metaalspecialisten, mortelspecialisten, botdeskundigen, muntenexperts: allemaal zoeken ze naar aanwijzingen over bouwfase en ouderdom van het best bewaarde publieke Romeinse badhuis in Nederland.

Er zijn aanwijzingen dat de thermen ouder zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Zoals een inscriptie ‘TICLAV’ die op een brokstuk is ontdekt. ‘TICLAV’ ofwel ‘TI-CLAU’ duidt mogelijk op keizer Tiberius Claudius, regeerperiode 41-54 n. Chr., zegt Jeneson. Veelzeggend zijn ook de zogenaamde ako-bekers die in Heerlen zijn gevonden: erg breekbare bekers met een zeer dunne wand die enkel tussen 20 v. Chr. en het jaar nul werden gemaakt in Italië.

Bron: NOS

Hieronder: Al in 2014 vermoedde Jeneson dat het badhuis ouder was.

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje