SCHOOLPLATEN BIJ DE ATLAS VAN STOLK

Geplaatst op 13 juni 2015 door Reinard Maarleveld
Schoolplaten bij de Atlas van Stolk
Tekenaar Karel Kindermans maakte voor de Atlas van Stolk twintig schoolplaten rondom het thema "tweehonderd jaar koninkrijk".  Met lesopdrachten voor de bovenbouw havo/vwo.
De schoolplaten van Kindermans verschillen echter van de traditionele exemplaren. De tekenaar heeft een collage gemaakt van historische beelden uit verschillende bronnen. Zo is een puzzel ontstaan, een schoolplaat met een verborgen boodschap.

De leerlingen (doelgroep: bovenbouw havo en vwo) moeten de afzonderlijke componenten bestuderen en vervolgens tot een beantwoording komen van de vraag: "waarover gaat deze prent eigenlijk?". Kindermans spreekt van "beeldkraken". In de prent zit een verborgen code die ontcijferd, gekraakt moet worden.

Dat "kraken" vindt onder meer plaats door het digitaal onderzoek van de archieven waaruit de verschillende beelden afkomstig zijn. Bijvoorbeeld de Atlas van Stolk, maar ook het archief van Spaarnestad. 

Bij de schoolplaten zijn ook lessen ontwikkeld. Eén van deze lessen kunt u hieronder downloaden. Er is een docentenversie en een leerlingenversie. Deze les hoort bij de schoolplaat Klokkentijd 1909.
















Meer over Beeldkraken

Lauran Toorians in Brabant Cultureel

Het boek Beeldkraken. 20 nieuwe schoolplaten verscheen bij uitgevrij Trichis

Karel Kindermans
Bericht geplaatst in: artikel, feniks webopdracht