KONING WILLEM I HAD EEN CONCURRENT

Geplaatst op 29 november 2013 door Redactie
Koning Willem I had een concurrent
Willem Fredrik, de zoon van de in 1795 gevluchte stadhouder Willem V, keerde in 1813 terug. Met de intentie om koning te worden. Maar hij was niet de enige kandidaat...
Aankomst van koning Willem I te Scheveningen, 30 november 1813. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)

In het nieuwe nummer van Geschiedenis Magazine, dat vanaf vrijdag 29 november 2013 verkrijgbaar
is in boekhandel en kiosk, staat een opvallend artikel over de troonsbestijging van Willem I van Oranje. Willem had, zo blijkt, een serieuze concurrent, met beduidend meer ervaring. Die concurrent was Lodewijk Napoleon.
 
 In 1806 was Lodewijk Napoleon door zijn broer op de troon geplaatst van het nieuw gecreëerde koninkrijk Holland. Hij ontpopte zich tot een kundig en empathisch bestuurder, die weigerde als stroman van zijn broer te fungeren. Zo verzette hij zich tegen de hoge financiële en economische eisen die zijn broer aan Holland stelde. Na vier jaar was voor Napoleon de maat vol en besloot hij de Noordelijke Nederlanden te annexeren. Lodewijk Napoleon vluchtte naar het Oostenrijkse Graz, buiten het bereik van zijn broer.
 
 Tijdens zijn ballingschap bleef Lodewijk Napoleon corresponderen met zijn Hollandse vertrouwelingen, onder wie ex-ministers Willem Frederik Roëll en Godert baron van der Capellen, en hoogleraar David Jacob van Lennep. Toen de krijgskansen van zijn broer keerden, wierp Lodewijk Napoleon zich – in alle bescheidenheid – op als kandidaat voor de troon van zijn geliefde Holland.
 
Dat Lodewijk Napoleon de troon niet kreeg, is bekend. Welke machinaties ervoor zorgden dat hij hem niet kreeg, en Willem van Oranje wel – terwijl die laatste al twintig jaar geen voet op Nederlandse bodem had gezet –, leest u in dit zeer lezenswaardige nummer van Geschiedenis Magazine, dat grotendeels in het teken staat van de geboorte van het Koninkrijk der Nederlanden, maar ook aandacht besteedt aan de beroemde ‘Ich bin ein Berliner’-speech van John F. Kennedy (Kennedy’s speechschrijver blijkt sterk beïnvloed te zijn door twee requisitoirs van de Romein Cicero), en aan een belangrijke, maar in de populaire geschiedschrijving veronachtzaamde component van de Atheense democratie, namelijk loting.
 
 Deze editie van Geschiedenis Magazine is vanaf 29 november verkrijgbaar in uw boekhandel of kiosk. De verkoopprijs is € 7,50.
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje