REIZEN ZONDER JOHN. OP ZOEK NAAR AMERIKA

Geplaatst op 24 november 2012 door Tessa van den Dolder
Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika
Op de achterbank bij Geert Mak voor een rit door de fascinerende geschiedenis van de Verenigde Staten.
Foto: www.geertmak.nl

John Steinbeck, winnaar van meerdere Pulitzer Prizes en de Nobelprijs voor Literatuur in 1962, begint in september 1960 in Sag Harbor, New York, met  zijn reis door de Verenigde Staten. Hij is van plan te onderzoeken wat Amerika zo Amerikaans maakt. Dit resulteert in het boek “Travels with Charley: In Search of America”. Charley is zijn poedel die nooit van zijn zijde wijkt. 
 
In september 2010 vliegt Geert Mak met zijn vrouw naar Amerika, zijn ‘grote liefde’, om in de voetsporen van Steinbeck te treden. Mak wil onderzoeken wat er nog over is van de bevindingen van Steinbeck precies vijftig jaar geleden. Zijn observaties tekent hij op in “Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika”.
 
Het boek bevat meerdere lagen. Zo vertelt Mak over leven en werk van John Steinbeck, de eigen reiservaringen, maar ook over de veranderingen in de periode 1960 - 2010 met op de achtergrond de voortdurende vergelijking tussen Amerika, Europa en Nederland. 
 
Uit de bevindingen van Mak blijkt dat in het werk van Steinbeck diens persoonlijke zoektocht centraal staat. Steinbeck wilde nog één keer een reis ondernemen voor hij daar te oud voor zou zijn. Mak schetst hoe Steinbeck Amerika in trok, met mensen sprak en hun verhalen optekende. Zelf gaat hij systematischer te werk.  Hij heeft een uitgestippelde route, observeert meer en vertelt aan de hand van citaten. Mak ontdekt dat Steinbeck hier en daar verhalen verzonnen heeft. Zo moet hij ontzettend hard gereden hebben om de grote afstanden in zulke korte tijd af te kunnen leggen. Voor gesprekken met bewoners kan er dan geen ruimte zijn geweest.
 
Het valt Mak op dat  Steinbeck het verhaal vertelt van een bloeiend en snel groeiend Amerika (waar Steinbeck het moeilijk mee heeft) terwijl hij zelf Amerika in verval aantreft. Zo beschrijft Mak grote verschillen tussen arm en rijk. Het land worstelt met grote problemen, maar is ook veerkrachtig en bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. 

Minutieus legt Mak alles vast tijdens zijn reis. De geschiedenisleraar in hem komt boven. Aan de hand van de gesprekken die hij voert met de inwoners, brengt hij grote vraagstukken, zoals de economische crisis, slavernij en de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd ter sprake.
 
Breed en veelomvattend is het werk zeker en Mak’s scherpe observaties maken “Reizen zonder John: Op zoek naar Amerika” een prachtig verslag van deze lange autoreis. De lezer neemt vanaf pagina één plaats op de achterbank, achter Mak en zijn vrouw, om mee te rijden en indrukken op te doen van de fascinerende geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika. 

Geert Mak
Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika
Hardcover 512 pagina's
Uitgeverij Atlas
ISBN: 9789045020846
Prijs € 34,95
 
Bericht geplaatst in: artikel, boekrecensie