SAMURAI

Geplaatst op 6 november 2012 door Tessa van den Dolder
Samurai
Zwaarden, maskers, wapenrustingen, kamerschermen, prenten en een ware zentuin. Kortom: samurai!
De straten hangen vol met donkerrode affiches met daarop een mysterieuze samurai. Voor deze tentoonstelling ga je richting Rotterdam, naar de Willemskade aan de Maas; op naar het Wereldmuseum!

Zwaarden, maskers, wapenrustingen, kamerschermen, prenten en een ware zentuin: van 11 oktober 2012 tot en met 24 maart 2013 presenteert het Wereldmuseum in Rotterdam Samurai, een tentoonstelling waarin de veelzijdige aspecten van de Japanse samurai cultuur worden belicht.
 
Bij binnenkomst van het museum blijkt als snel dat je aan het juiste adres bent; de vaandels met samurai wapperen in de wind en in de hal van het museum staat een levensgroot paard met een samurai. Na een introductiefilm over de tentoonstelling betreedt je de eerste grote zaal. Zestien samurai, acht aan weerszijden, met aan het hoofd de krijgsheer, de daimyō, staren je aan. ‘Welkom in onze krijgsraad’ is wat deze zaal ademt. Omdat de wapenrustingen niet in vitrines zijn gepresenteerd, maar slechts achter een lage glasplaat, zijn alle elementen, zoals bijvoorbeeld het wonderbaarlijk goed bewaard gebleven textiel lak en leer, erg goed te bekijken. De muziek met strijdgeluiden maakt de beleving van deze vergadering compleet. 
 
De tentoonstelling vervolgt met maskers, helmen en prachtige zwaarden. De helmen hebben allen verschillende ornamenten. Zo komen we langs een helm met een grote octopus, een met enorm grote waterbuffelhoorns en gegraveerde wolken en draken. Elk stuk heeft iets unieks en de details zijn prachtig. Nobori, Japanse vaandels, sieren de wanden en een filmpje laat de wonderlijke kunst van het zwaardsmeden in Japan zien.

Foto Wereldmuseum: Kon susogo odoshi marudōgusoku
Edo-periode 18de eeuw
 
 
Vervolgens maak je kennis met de andere kant van samurai cultuur. Het gaat hier niet om de strijd, maar om het culturele leven van de samurai zelf. Zenfilosofie en de kunsten speelden een belangrijke rol. Het mystieke nō-theater, waar alleen samurai toegang toe hadden, komt aan bod met een prachtig nō-kostuum en een groot aantal maskers. Kamerschermen met gedetailleerde afbeeldingen staan midden in de zalen opgesteld. Het wordt al snel duidelijk dat kunst en krijgerschap zeer nauw met elkaar verbonden waren.
 
Het slotstuk van de tentoonstelling is geheel zen. Via een verhoging kom je op een veranda en waan je je in een Japanse tuin. Zenschilderingen, aangeharkt grind, rotsblokken en de muziek maken het af. Op een bankje kun je even nagenieten van de tentoonstelling en helemaal zen verlaat je de tentoonstelling. 
 
Niet om snel naar buiten te gaan om in de auto of trein naar huis te springen, maar om in de winkel nog je slag te slaan om een eigen stukje tentoonstelling in de vorm van de catalogus  mee naar huis te kunnen nemen. De catalogus bij deze tentoonstelling bevat bijdragen van onder andere de conservator Bas Verberk, en bevat een groot aantal (detail)foto’s van een groot deel van de te bezichtigen objecten uit privécollecties en musea uit binnen- en buitenland. Tot slot is het mogelijk de dag in stijl af te sluiten door te genieten van sushi met sake in de nieuwe Lunchroom van het museum.
 
Zin in een fijne dag vol kunst en cultuur, een mooie tentoonstelling, leuke activiteiten en een rondleiding en tot slot heerlijk eten? Een bezoek aan Samurai Tot en met zondag 24 maart kun je deze internationale tentoonstelling over de krijgscultuur van de samurai bezoeken in het Wereldmuseum. 
 
 
De catalogus is te koop in de museumwinkel of via de website.
 
Het is mogelijk de tentoonstelling te bezoeken met begeleiding van een gids, eventueel in combinatie met een arrangement. Elke zondag worden gratis instaprondleidingen aangeboden. 
 
Bezoekersinformatie
Openingstijden  
Dinsdag t/m zondag van 10.30- 17.30 uur

Prijzen  
Samurai: €12,- inclusief audiotour
Kinderen tot 12 jaar gratis
Gratis met museumkaart of Rotterdampas
De Collectie: Gratis
Willemskade 22-25
3016 DM Rotterdam
 
Over het Wereldmuseum

Gelegen aan de Maas, heeft het Wereldmuseum zich gevestigd in de voormalige Yachtclub van prins Hendrik. Het museum heeft een gratis toegankelijke vaste opstelling met ruim 1.800 topstukken uit eigen collectie. In deze opstelling wordt de spirituele betekenis van de objecten verteld. Naast de vaste collectie organiseert het museum jaarlijks twee wisseltentoonstellingen met aansprekende thema’s. Het thema zal in het hele museum doorgevoerd worden van gerechten in het restaurant tot het assortiment van de winkel. 
 
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje, agenda