NAPOLEON OP SINT-HELENA

Geplaatst op 8 maart 2012 door Wendy Speksnijder
Napoleon op Sint-Helena
Wat is mythe en wat is werkelijkheid? Huub Stapel gaat op zoek naar het ware verhaal achter Napoleon.
Vanuit zijn ballingsoord Sint-Helena kijkt Napoleon (Huub Stapel) terug op zijn overwinningen en nederlagen. Hij laat zijn herinneringen optekenen door zijn trouwe generaal Charles (Tijn Docter). Met zijn memoires wil Napoleon de geschiedenis herschrijven en zichzelf verheffen tot een bijna mythologische figuur.

Op Sint-Helena wordt Napoleon bewaakt door een garnizoen van 3000 Engelse soldaten onder leiding van gouverneur Sir Hudson Lowe (Peter Bolhuis). Ontsnappen lijkt onmogelijk. Desondanks heeft Napoleon nog altijd noten op zijn zang, een wensenlijst tot aan de hemel en bovenal het vertrouwen op een goede afloop. Napoleons menselijke eigenschappen komen naar voren in zijn speciale band met het Engels meisje Betsy (Jip Smit) en zijn liefde voor Albine (Julika Marijn), de  vrouw van generaal Charles. 

Op 5 mei 1821 sterft Napoleon, na vijf jaar ballingschap. Iemand zou hem hebben vergiftigd met arsenicum. De aftakeling van Napoleon wordt prachtig gespeeld en toont het talent van Huub Stapel. De dood van Napoleon en de afsluitende scènes zijn waardig neergezet en tonen respect voor de kleine grote keizer.

Over het algemeen genomen heb ik genoten van de voorstelling waarin Huub Stapel op overtuigende wijze inzicht geeft in de persoonlijkheid en gedachtewereld van Napoleon. De verhaallijn rond Betsy en de relatie met Albine had weinig toegevoegde waarde. Hier en daar is wat mij betreft een vergeefse poging gedaan om een komische noot aan te brengen. Napoleon op Sint-Helena is genomineerd voor de toneel publieksprijs 2012. 
 
Napoleon op Sint Helena
Teksten Léon van der Sanden, Regie Ursul de Geer 
Gezien op dinsdag 21 februari 2012 in de Goudse Schouwburg te Gouda
Bericht geplaatst in: artikel, filmrecensie