SISI éN WILHELM II GEFASCINEERD DOOR KLASSIEKE OUDHEID

Geplaatst op 10 mei 2011 door redactie
Sisi én Wilhelm II gefascineerd door klassieke oudheid
Tot en met 11 september 2011 is de tentoonstelling Sisi & Wilhelm II –  Keizers op Corfu te zien in het RMO.
Stervende Achilles in de tuin van het Achilleion, foto: Marlite Halbertsma.

De Oostenrijkse keizerin Elisabeth (1837 – 1898), beter bekend als Sisi, en de Duitse keizer Wilhelm II (1859 – 1941) hadden niet alleen hun blauw bloed gemeenschappelijk, maar deelden ook hun fascinatie voor de klassieke oudheid en een grote liefde voor het Griekse eiland Corfu. Dat ontdekte samensteller van de tentoonstelling prof.dr. Ruurd Halbertsma via onderzoek van de collectie van Huis Doorn, het huis waar Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog verbleef. Maar de fascinatie van Sisi en Wilhelm was heel verschillend van insteek, zo maakt de tentoonstelling 'Sisi & Wilhelm – Keizers op Corfu' in het Rijksmuseum van Oudheden wel duidelijk.


Sisi: romantiek

Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sisi, was ongelukkig aan het Weense hof en in haar huwelijk. Voor haar waren het oude Griekenland, met zijn tijdloze klassieke kunst en de grote antieke schrijvers, een romantische droomwereld om in weg te vluchten. Op Corfu, ver weg van de strenge etiquette aan het Oostenrijkse hof, liet ze rond 1890 het ‘Achilleion’ bouwen. Dit paleis was geheel in classicistische stijl opgetrokken, en versierd met beelden en wandschilderingen van Griekse goden en mythen. Een levensgroot beeld van de tragische en eigenzinnige held Achilles, waarin zij haar overleden zoon Rudolf herkende, sierde de paleistuin. Lang heeft Sisi er niet van kunnen genieten: in 1898 werd zij in Genève, op weg naar de lijnboot naar Montreux, aangevallen door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni. Hij stak haar in de borst met een geslepen vijl en doorboorde daarbij haar hart, waarna een inwendige bloeding haar fataal werd.  

Wilhelm II: heroïek

In 1907 verkocht Sisi’s dochter Gisela het Achilleion aan de Duitse keizer Wilhelm II. Ook Wilhelm was gefascineerd door de oudheid en archeologie en had grote bewondering voor de grote Griekse helden. Sisi’s beeld van de tragisch stervende Achilles in de paleistuin moest plaatsmaken voor een versie naar Wilhelms smaak: Achilles in volle glorie, rechtop staand en in volledige wapenrusting. Elk voorjaar streek de keizer met zijn hofhouding neer op Corfu en leidde er de archeologische opgravingen van een grote tempel, gewijd aan de godin Artemis. Vol enthousiasme documenteerde en fotografeerde hij de vondsten die hier werden gedaan, zoals de reusachtige sculptuur van een rennende Corgo, onderdeel van een Artemis tempel uit 590 – 580 voor Christus. Na de Eerste Wereldoorlog en zijn gedwongen troonsafstand kreeg Wilhelm politiek asiel in Nederland. Van 1920 tot zijn dood in 1941 leefde hij teruggetrokken in Huis Doorn, waar hij zijn memoires en boeken over archeologie schreef en lezingen organiseerde.

Te zien in Leiden

De expositie in het Rijksmuseum van Oudheden brengt de fascinatie van Sisi en Wilhelm voor de oudheid tot leven. In het decor van hun geliefde Achilleion en het romantische landschap van Corfu kan de bezoeker genieten van een selectie uit Sisi’s persoonlijke archeologische collectie, maar ook van vazen en meubelstukken die ooit haar paleis sierden, foto’s en een reisgids. Naast Sisi’s handgeborduurde badrobe zijn ook andere voorbeelden te zien van mode aan het hof in haar tijd. Wilhelms liefde voor archeologie is terug te zien in onder andere zijn privéverzameling oude Griekse munten, fragmenten van reusachtige beelden van de Artemis-tempel op Corfu en de foto’s die Wilhelm tijdens de opgravingen daarvan maakte. Daarnaast zijn er portretten, uniformen, handgeschreven brieven en kaarten.

Extra bij de tentoonstelling

Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert verschillende extra activiteiten ter gelegenheid van de tentoonstelling Sisi & Wilhelm - Keizers op Corfu. Er is een speciale Ladies night in Weense sferen op 26 mei 2011,  er zijn verschillende lezingen, een museumwandeling op zondag 29 mei 2011 en er zijn rondleidingen.

Meer informatie over de activiteiten rond de tentoonstelling vindt u hier

Algemene informatie over het museum en de tentoonstelling vindt u via www.rmo.nl.

Tentoonstelling Huis Doorn

Wilhelm II verbleef van 1920 tot aan zijn overlijden in 1941 in Huis Doorn. Deze keizerlijke residentie is nu een museum. De oorspronkelijke inrichting biedt een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Gelijktijdig met Sisi & Wilhelm II – Keizers op Corfu is in Huis Doorn de tentoonstelling De keizer en de antieke wereld te zien.

Voor meer informatie: www.huisdoorn.nl.

Meer lezen over keizer Wilhelm II? Lees hier het artikel Duitse keizer op Hollandse bodem.
























Aquarel 'Doorkijk naar de collonade van de peristyle van het Achilleion', A. Giallina, ca. 1910.


Bericht geplaatst in: nieuwtje, agenda