SCHOONHEID IN BEDRIJF

Geplaatst op 23 februari 2011 door redactie
Schoonheid in bedrijf
Zilvermuseum in Schoonhoven brengt bedrijfsgeschiedenis van zilverfabriek H. Hooijkaas in beeld.
Werkplaats in de zilverfabriek, ciseleren van een borstelkap door A. de Zeeuw, ca. 1915, fotocollectie Van Holten, Schoonhoven.

Van 27 februari tot en met 5 juni 2011 is de tentoonstelling 'Hooijkaas – Schoonhovens zilver in ambacht en serie – 1874 – 2008' te zien in Schoonhovens Zilvermuseum.


De Schoonhovensche Zilverfabriek H. Hooijkaas is niet direct een naam die bij een breed publiek bekend is. Toch zal in menig huishouden een zilveren voorwerp uit deze fabriek te vinden zijn. IJverig bijeengespaard met Douwe Egberts punten. Dat de fabriek meer dan alleen Douwe Egberts geschenkartikelen heeft gemaakt, bewijst de tentoonstelling 'Hooijkaas -  Schoonhovens zilver in ambacht en serie, 1874-2008'. Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven toont in deze tentoonstelling een overzicht van de productieperiode van de fabriek. Met onder andere modern antiek, Oudhollands zilver en Douwe Egberts geschenkartikelen. Van bestek tot miniaturen en van serviezen tot gelegenheidszilver.

Begin twintigste eeuw werd een industriële productielijn voor het vervaardigen van schepwerk opgezet. Er kwam een geleidelijke modernisering van de ontwerpen op gang. Bekend zijn de ontwerpen in de organische vorm van art deco, serviezen, bestekken en de geschenken van Douwe Egberts. Met de zilveren miniaturen van Hooijkaas konden verschillende kamertjes worden ingericht. Naast de industriële producten zagen ook heel bijzondere, meer ambachtelijke zilveren objecten bij Hooijkaas het licht. Bijvoorbeeld zilveren scheepsmodellen die varieerden van fantasie schepen uit het verleden tot nauwkeurige schaalmodellen van bestaande schepen.

Eind jaren zestig belandde de zilverfabriek in een economisch ongunstige tijd - de moderne huisvrouw wil geen zilver meer poetsen. Van enig herstel is geen sprake meer en in 1993 gaat het bedrijf op in de Verenigde Goud en Zilverfabrieken Schoonhoven, samen met de zilverfabrieken Zilverstad en Niekerk. Onder de merknaam Hooijkaas worden vanaf 1997 nog een aantal jaren relatiegeschenken uitgebracht, maar op 1 april 2008 viel het doek definitief voor de Schoonhovensche zilverfabriek H. Hooijkaas.

Bijbehorende publicatie: Hooijkaas - Schoonhovens zilver in serie en ambacht, 1874 – 2008, Titia Hooijkaas, uitgeverij Waanders, verkoopprijs € 27.95, vanaf 27 februari verkrijgbaar in Museumwinkel Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.

Meer informatie is te vinden op de website van het Zilvermuseum Schoonhoven.

Meer lezen over de geschiedenis van Schoonhoven? Zie ook het artikel over de militaire geschiedenis van het stadje.


Bericht geplaatst in: nieuwtje, agenda