RIDDERSPOREN

Geplaatst op 31 januari 2011 door redactie
Riddersporen
Met tentoonstelling Riddersporen brengt Dordrecht haar middeleeuwse geschiedenis weer tot leven. 
Wintertafereel bij het Huis te Merwede bij Dordrecht van Aelbert Cuyp, ca. 1650.

Restauratie van het Dordtse Huis te Merwede inspireerde Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht tot boeiende tentoonstelling over de middeleeuwse geschiedenis van de stad.


Al bijna 600 jaar staat het ooit stoere en machtige Huis te Merwede als een verlaten ruïne aan de rivier. Eeuwenlang inspireerde de ruïne tot verhalen, schilderijen en prenten en riep herinneringen op aan lang vervlogen tijden. Begin 2010 werd de ruïne grondig gerestaureerd en dat leverde veel nieuwe informatie op. Reden voor een uitnodigende tentoonstelling, die antwoord geeft op vragen als ‘Wie liet het huis bouwen en hoe groot wat het toen? Wie woonden er en hoe zag het huis er oorspronkelijk uit?’
                                                                                                                                                                                                                                      
Het Huis te Merwede kende twee bouwfasen. De ruïne hoort bij het huis dat rond 1350 werd gebouwd en zag er ongeveer uit als Slot Loevestein. Er woonden edellieden, die een rol speelden in het politieke bestuur van het graafschap Holland. Ze kregen grondgebied toegewezen met specifieke bestuurlijke rechten en een verdedigbaar woonhuis. Bij machtsconflicten in de 15e eeuw liep het huis veel schade op. Door de Sint Elisabethsvloed van 1421 kwam het huis rondom in het water te liggen en werd voorgoed onbewoonbaar. Alleen een restant van de woontoren, de donjon, bleef over. Pas begin 20e eeuw werd dat land opnieuw ingepolderd en lag de ruïne weer aan de rivier.

In de oorlogsjaren vonden uitvoerige opgravingen plaats. De vele archeologische vondsten, prenten en schilderijen brengen het Huis te Merwede weer tot leven. Een van de hoogtepunten van de expositie is een film waarin een verbluffende reconstructie van Huis te Merwede te zien is. Projectleider Deborah Paalman vertelt er meer over: ‘De toeschouwer krijgt de buitenkant van het huis te zien vanuit alle richtingen. De camera gaat vervolgens over de slotgracht en onder de donkere toegangspoort door om aan de andere kant op de sobere binnenplaats van het huis te komen. Hier leiden twee deuren naar de donjon, die er nu nog deels staat, en naar de ridderzaal. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen op deze manier een kijkje nemen in het adellijke leven van de Heren van de Merwede.’

Activiteiten

Tijdens de schoolvakanties organiseert DiEP in het kader van de tentoonstelling speciaal voor kinderen voorleesmiddagen met spannende ridderverhalen en zijn er ridderworkshops.

Ook de Dordtse winkeliers in de omgeving van Het Hof, de locatie van de tentoonstelling, spelen in op de expositie. Zij geven korting of bieden een specialiteit aan in het kader van de expositie. Zo heeft Olala Chocolade een prachtige chocolade replica van Huis te Merwede in de etalage en bij café  De Tijd kun je kasteelbier proeven. Het  Kunstmagazijn heeft een speciale boekenkast ingericht ‘van kasteelroman tot romantisch kasteel’. Vol met boeken over kastelen, ridders en de middeleeuwen, allemaal extra laag geprijsd. Ook diverse andere winkeliers doen ludieke aanbiedingen.

De tentoonstelling Riddersporen is tot en met 26 juni 2011 te zien in Het Hof in Dordrecht. Informatie over openingstijden, entreeprijzen en kinderactiviteiten, is te vinden op de website van Erfgoedcentrum DiEP.
Bericht geplaatst in: nieuwtje, agenda