SLIJTER WEKT GROENE FEE WEER TOT LEVEN

Geplaatst op 22 juli 2004
Vrijdag doet de rechter uitspraak in een zaak die een Amsterdamse slijter heeft aangespannen om het verbod op de verkoop van absint op te heffen.
Vrijdag doet de rechter uitspraak in een zaak die een Amsterdamse slijter heeft aangespannen om het verbod op de verkoop van absint op te heffen.

Absint was aan het begin van de 20ste eeuw een populair drankje, "Absint werd eind achttiende eeuw voor het eerst gemaakt door een Franse arts. Hij maakte een groenkleurige brandewijn, gestookt van alsem en anijs, en gebruikte die tegen allerlei pijntjes. Het recept kwam in handen van Henri-Louis Pernod, die in 1805 de eerste absintstokerij oprichtte"

"Het waren de artistieke drinkers die het groene goedje de naam la fée verte (de groene fee) gaven. De fee werd gezien als belangrijke bron van inspiratie en dit deed de mythe rond absint groeien." In de recente film Moulin Rouge passeert het drankje ook de revue.

De anti-alcohol campagne die vanuit Amerika overwaaide en het idee dat het drinken van absint to waanzin zou leiden zorgde er voor dat het drankje in heel veel Europese landen verboden werd.

De zaak kwam aan het rollen nadat de Keuringsdienst voor waren in een Amsterdamse slijter het drankje op de planke vond en de slijter een boete gaf van 450 euro. Deze was het hier niet mee eens en spande een proces aan. ''Ik vind het op een heksenjacht lijken. De absint die nu op de markt te koop is, voldoet aan alle regels van de Europese Unie". aldus de slijter.

Als de slijter gelijk krijgt zal het drankje na ruim 95 jaar weer te koop zijn in Nederland.

 
Bron: Het Parool
Bericht geplaatst in: nieuwtje