BEVEILIGING

Geplaatst op 14 februari 2008 door Reinard Maarleveld
Nederland is niet goed in beveiliging. Maar is Frankrijk beter? Of Amerika?

Recent onderzoek heeft aangetoond dat Nederland door terroristen gebruikt wordt als uitvalsbasis, zo meldt de Volkskrant. Blijkbaar staan hier de deuren wagenwijd open. Wat kunnen we daarover zeggen vanuit historisch perspectief?

De Vader des Vaderlands, Willem Van Oranje, werd in 1584 eenvoudig om zeep geholpen door een christenfundamentalist. De pistolen had hij gekocht van een van de lijfwachten van de prins. De moordenaar wachtte de prins rustig op bij de uitgang van de eetzaal.

De gebroeders De Witt werden in 1672 uit de gevangenis gesleurd en op straat door Oranjefundamentalisten aan stukken gescheurd. Een gevangenis is van nature geen plek waar je makkelijk in of uit loopt, maar deze keer was het erg eenvoudig. De dienstdoende schutters waren al snel overtuigd dat met de heren De Witt moest worden afgerekend.

Ook de moordenaar van Pim Fortuyn (een milieufundamentalist) en de moordenaar van Theo Van Gogh (een moslimfundamentalist) hoefde geen briljant plan te beramen. Beide daders volgden eenvoudig hun slachtoffer en konden ongehinderd toeslaan.

Het is maar de vraag of Frankrijk meer verstand heeft van beveiligen. In 1980 werd Bani-Sadr president van Iran. In dat land was een islamitische revolutie aan de gang en Bani Sadr werd na een conflict met de revolutionaire leider Khomeiny afgezet. Hij vluchtte naar Parijs met de fundamentalistische moordenaars op zijn hielen. Le Canard enchaîné  maakte een pagina met een uitknipmasker van Bani Sadr met de oproep: Leef avontuurlijk! Draag een masker van Bani Sadr!  Er werd kort daarop wel een aanslaag uitgevoerd, maar die mislukte.

Een ander Iraanse banneling, ex-premier Bakhtiar, had minder geluk. Hij was in 1979 naar Parijs gevlucht. De Franse overheid bood bescherming aan. Enkele aanslagen werden voorkomen, maar in 1991 slaagden agenten van de Iraans geheime dienst toch in hun opzet. Bakhtiar werd, samen met zijn secretaresse, in zijn appartement doodgestoken.

Het nobele Frankrijk heeft overigens ook een politieke moord op haar geweten. De Nederlandse fotograaf Fernando Pereira kwam in 1985 in Nieuw-Zeeland om het leven toen de Franse geheime dienst de Rainbow Warrior tot zinken bracht.

De meest effectieve manier om mensen te beveiligen is het uitschakelen van het fundamentalisme. De best beveiligde man ter wereld is daar hard mee bezig in Afghanistan en Irak. De situatie is daar onveiliger dan ooit.
 

Bericht geplaatst in: artikel, column