VERSLAG: DE NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

Geplaatst op 21 oktober 2007 door Dieter Mockelmann
Interessante quotes, goede presentaties en een prettige sfeer onder de aanwezige historici en andere geïnteresseerden. Dit zijn een paar impressies die ik direct na het bezoek aan ‘De nacht van de geschiedenis’ heb opgeschreven.

NH Hotel Krasnapolsky
Interessante quotes, goede presentaties en een prettige sfeer onder de aanwezige historici en andere geïnteresseerden. Dit zijn een paar impressies die ik direct na het bezoek aan ‘De nacht van de geschiedenis’ heb opgeschreven.

Er was veel gezelligheid, een prettige muzikale ondersteuning, veel kennissen en lekkere toegankelijke geschiedenis. Bekende formules werden uit de kast getrokken: Matthijs van Nieuwkerk presenteerde in de grote zaal ‘De geschiedenis draait door’ en verderop in een andere zaal werd een historisch ‘Petje op, petje af’ gespeeld.

Het begon allemaal plenair in de grote zaal, maar al snel werd je door het programma in een spagaat gedwongen: bleef je zitten en luisteren naar minister Plasterk, Geert Mak en James Kennedy, of ging je naar de Volkskrantprijsuitreiking door Jan Marijnissen en Michäel Zeeman kijken?
Ik bleef zitten en luisterde met gespitste oren naar een leuk gesprek tussen Van Nieuwkerk en de minister; het thema: De Canon. Eén citaat wil ik jullie niet onthouden: “de canon moet iedere vijf jaar worden herzien (lees: herijkt)”. Doe ermee wat je wilt, maar ik denk toch dat de grote uitgevers en docenten niet zo goed raad weten met deze uitspraak. Tevens noemde Palsterk de canoncursus, voor de huidige leerkrachten. Daarna schoven Geert Mak en James Kennedy aan en werd het wederom prettig praten over geschiedenis en de Canon.

     

Tijdens de pauze kon je op zoek gaan naar je button-twin; er werden bij de entree buttons met historische plaatjes uitgedeeld. Degene die er net zo een had als jij kon een Conon-cocktail (een cocktail met historische omschrijving zoals ‘een VOC-tje’ of ‘Hunebed on the rocks’) gaan halen. Maar ja, we waren niet de enige. Dus besloten mijn twin en ik deze canon aan ons voorbij te laten gaan.

Na de pauze kondigde Chris Groeneveld van Anno de uitreiking van de Geschiedenisprijs aan. Deze werd door minister Plasterk overhandigd en ging naar het ‘Streekarchief Land van Heusden en Altena’. Zij hebben in de week van geschiedenis een grote groep mensen weten te bereiken met een divers en leuk aanbod. €5000,- en een bronzen beeld was hun deel! Van harte namens Histocasa.

Geschiedenis Nu – een lezing van Nelleke Noordervliet over historisch bewustzijn en nostalgie werd vanwege het geroezemoes in de zaal moeilijk ontvangen. Hier kunt u het nalezen, mocht u het, om welke reden dan ook, niet gehoord hebben: Geschiedenis nu 

Tot slot kwam VT Wonen eindredactrice Monique Wiemeyer samen met museumdirecteur Charles Mooy (Noordbrabants Museum) op het toneel. Zij gingen, onder leiding van Van Nieuwkerk, in op het thema van ‘De week’: Wonen.

Na deze sprekers, presentaties en interviews, zijn wij nog even in de andere ruimtes geweest en troffen we volle zalen bij ‘Petje op, petje af’ en ‘de interviews van het Historisch nieuwsblad Piet de Rooy, Wim Willems en Maarten en Vincent van Rossum.

Een geslaagde nacht en afsluiting van een mooie week! Wij kijken uit naar volgend jaar.

Tot slot wil ik nog even aangeven dat Histocasa met minister Plasterk wil gaan werken aan een meta-canon: een overzicht van de verschillende canons die de laatste tijd zijn ontwikkeld. Mocht u mee willen werken aan deze index, neemt u contact op met Histocasa (dieter@histocasa.nl).

Bericht geplaatst in: nieuwtje