ROMEINSE GRENSWEG ONTDEKT

Geplaatst op 4 januari 2007
Romeinse grensweg ontdekt in Kromme Rijngebied. De weg werd ontdekt bij verkennend archeologisch onderzoek naast de spoorlijn tussen Utrecht en Geldermalsen.
limes.jpgResten van een verharde weg die waarschijnlijk stamt uit de Romeinse tijd zijn onlangs gevonden in de Utrechtse gemeente Houten. De weg werd ontdekt bij verkennend archeologisch onderzoek naast de spoorlijn tussen Utrecht en Geldermalsen. Het nu aangetroffen stuk weg vormde de verbinding tussen fort Fectio (Vechten) en het fort Traiectum (Utrecht). Dat meldt de digitale gemeente Houten donderdag.

De militaire weg maakte deel uit van de Romeinse rijksgrens, die vanaf de eerste eeuw na Christus de scheiding tussen het Romeinse rijk en het vrije Germanië vormde. Langs de Rijn bouwden de Romeinen vanaf de eerste eeuw op strategische plaatsen verdedigingsforten, verbonden door een doorgaande weg. Van oude Romeinse wegenkaarten is bekend waar die grensweg ongeveer moet hebben gelegen. De weg was van grote strategische betekenis om snel troepen te kunnen verplaatsen of berichten te versturen.

De grensweg, ook wel Limes genoemd, staat op de nominatie om door Unesco te worden aangewezen als Werelderfgoedmonument. Overblijfselen van de weg zijn in Nederland alleen teruggevonden in Valkenburg (ZH), bij Alphen aan de Rijn en in de wijk Leidsche Rijn bij Utrecht. In de greppels naast de weg en in het zand is aardewerk uit de tijd van de aanleg gevonden.

Onder meer spoorbeheerder ProRail en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten hebben besloten het onderzoek dit jaar voort te zetten en af te ronden. De opgraving gaat ongeveer twee tot drie weken duren en richt zich op het verzamelen van meer informatie over de constructie van de verbindingsroute.


Bericht geplaatst in: nieuwtje