NACHT V/D GESCHIEDENIS SUCCESVOL

Geplaatst op 22 oktober 2006
De Week van de Geschiedenis 2006 werd op zaterdag 21 oktober 2006 afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. Op drie podia in het Amsterdamse Krasnapolsky vonden verhitte discussies en heftige debatten plaats over iets wat ons allen bindt: geschiedenis.

De Week van de Geschiedenis 2006 werd gisteren, op zaterdag 21 oktober 2006, afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. Op drie podia in het Amsterdamse Krasnapolsky vonden verhitte discussies en heftige debatten plaats over iets wat ons allen bindt: geschiedenis. Vooral het eerste openbare debat over de ‘Canon van de Nederlandse geschiedenis' trok de aandacht van de ruim 1.200 bezoekers. Frans Groot (canoncommissie), Jan Blokker (publicist), Frank Huysmans (onderzoeker Sociaal Cultureel Planbureau) en Maria Grever (Hoogleraar maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit) gingen met elkaar én het publiek de discussie aan.


Geschiedenis voor de massa

Naast het Canon debat ‘Het grote vergeten?'organiseerde Anno tijdens de Nacht van de Geschiedenis ook een andere interessante discussie: ‘Geschiedenis voor de massa'. Hoe ver mag je gaan om geschiedenis populair te maken? Een gesprek in het licht van de discussie rond een Nationaal Historisch Museum met Jan Marijnissen (SP), Paul van Vlijmen (directeur Spoorwegmuseum) en Joke Hermes (Lector Publieke Meningsvorming).


Geloof & Bijgeloof

Het thema van de Week van de Geschiedenis 2006 was Geloof & Bijgeloof. Reden voor De Volkskrant om tijdens de Nacht onder meer Haci Karacaer en Rabbijn Evers met elkaar in debat te laten gaan over de plaats van religie in de publieke ruimte. Conclusies uit het SCP-rapport Godsdienstige veranderingen in Nederland stonden centraal. De redactie van het Historisch Nieuwsblad-redactie voelde Nederlandse historici als Geert Mak, Hans Blom en Herman Pleij aan de tand over geloof en bijgeloof in de Nederlandse geschiedenis. Onder leiding van quizmaster Godfried van Run (regisseur Andere Tijden) kon het publiek met de Petje-Op-Petje-Af Geschiedenisquiz in een afvalrace strijden om de Grote /Geschiedenis Trofee. Hans Goedkoop (presentator Andere Tijden) beantwoordde tijdens zijn State of the Union-lezing de vraag waar het nieuwe geloof in geschiedenis vandaan komt. Ter verpozing konden de bezoekers online biechten bij Het Geheugen van Nederland en met de Daila Lama op de foto (geleend van Madame Tussaud). De foto's zijn te bekijken op de website.


Uitreiking Week van de Geschiedenisprijs 2006

Tijdens de Nacht werd bekendgemaakt dat vier samenwerkende instellingen in Maastricht de winnaar zijn van de Week van de Geschiedenisprijs die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. Het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, de Historische Kring Maastricht van het LGOG en het Centre Céramique wonnen de prijs vanwege hun brede samenwerkingsverband, de diversiteit van de activiteiten die zij gedurende de Week van de Geschiedenis 2006 binnen het thema Geloof & Bijgeloof organiseerden en de publiciteit die zij hieromheen wisten te genereren. In zeven lezingen, twee tentoonstellingen,

de bokkenrijders en de moord op Lambertus aan bod. Mgr. Frans Wiertz, bisschop van Roermond opende de activiteiten in Maastricht. Anno hoopt met het organiseren van de Week van de Geschiedenis en het uitreiken van de Week van de Geschiedenisprijs het grote publiek en culturele instellingen dichter bij elkaar te brengen.


Week van de Geschiedenis

Van 13 t/m 22 oktober 2006 vond de derde Week van de Geschiedenis plaats. Meer dan 600 activiteiten georganiseerd door musea, archieven, bibliotheken, kerken en andere culturele instellingen vonden plaats door het hele land. Dit jaar organiseerde Anno de Week van de Geschiedenis in samenwerking met de Museumvereniging en de Landelijke Archievendag. Het thema was ‘Geloof & Bijgeloof'. Het thema van 2007 is ‘Wonen in Nederland'. Vanaf april 2007 kunnen instellingen activiteiten binnen dit thema aanmelden voor de Week van de Geschiedenis 2007. Deze zal plaatsvinden van 12 t/m 21 oktober 2007.


Links:
{mosbookmarks:bm=942}
{mosbookmarks:bm=941}

Bericht geplaatst in: nieuwtje