TSUNAMI VAN HAAT

Geplaatst op 12 oktober 2006 door Reinard Maarleveld
Wat heeft American History X, de film uit 1998, te maken met het interview van Geert Wilders waarin hij sprak over een "tsunami van moslims"?

Afgelopen weekend American History X nog eens bekeken. Film uit 1998 van Tony Kaye met americanhistoryxEdward Norton en Edward Furlong. Norton speelt een neonazi (Derek Vineyard) die de bak indraait wegens moord op twee zwarten die zijn auto wilden stelen. In de gevangenis komt hij tot inkeer. Niet door Jezus of Mohammed, maar vooral door zijn zwarte maatje op de wasafdeling waar hij te werk wordt gesteld. “In here you’re the nigger!”.


Na zijn invrijheidsstelling probeert hij het tij te keren. Zijn jongere broer (Danny, gespeeld door Furlong) staat op het punt school te verlaten en zich aan te sluiten bij de bende van Derek. Deze probeert hem hiervan te weerhouden, gesteund door de (zwarte) directeur van Danny’s school.


Ik zal niet vertellen hoe het afloopt. Moet u hem zelf maar huren. Kopen is beter, want hij ligt in de meeste winkels voor een paar Euro in de graaibak.


Wat ik wel ga onthullen is dat Danny (de jongere broer dus) een opstel moet schrijven over zijn broer. Daarin beschrijft hij hoe Derek verzeild raakte tussen skinheads en neonazi's. Zijn conclusie is dat Derek’s leven uiteindelijk door haat werd bepaald. Zelf hoopt hij het beter te doen: “Hate is baggage. Life is too short to be angry all the time. It’s just not worth it.”


Dezelfde zaterdag (7 oktober 2006) las ik in de Volkskrant het interview met Geert Wilders waarin hij waarschuwt voor een tsunami van moslims en een directe relatie legt tussen islam en criminaliteit. Retoriek en feitelijk onjuist. Maar ik heb wel begrip voor Geert. Zijn leven wordt geregeerd door angst voor een aanslag van iemand die alleen maar kan haten.

Maar zijn reactie deugt niet. Het stimuleert het denken in tegenstellingen, in vijandbeelden. De Mohammed B’s en Bin Laden’s zijn dolblij met de uitspraken van Wilders. Zo reizen ze met hun "baggage" de wereld rond, in de hoop een tsunami te ontketenen. Een tsunami van haat.

Bericht geplaatst in: artikel