HET VADERLANDSE GESCHIEDENISBOEK

Geplaatst op 29 juli 2006 door Redactie
Kennis van de geschiedenis is van groot belang. 'Het Vaderlandse geschiedenisboek' van uitgeverij Waanders is een echte, maar prettige jaartallenstamper!
Is het stampen van jaartallen onzin? De meningen zijn verdeeld. Scholieren zeggen van wel, maar veel historici vinden dat jaartallen onontbeerlijk zijn. Kennis van de geschiedenis en het plaatsen van historische gebeurtenissen is van groot belang om je thuis te kunnen voelen in het land waarin je woont. Jaartallen horen daar nu eenmaal bij.
Jaartallen staan dan ook centraal in dit kleine, handzame boek, dat is samengesteld door medewerkers van het Nationaal Archief in Den Haag. Maar het is absoluut geen saai ‘stampboek’ met te veel tekst en te weinig beeld. Integendeel. De jaartallen staan weliswaar centraal, maar in eerste instantie gaat de aandacht uit naar al het gebruikte beeldmateriaal. Op basis van de enorme collectie van het Nationaal Archief is een goede selectie van beelden gemaakt die het historische verhaal kunnen ‘vertellen’. Een omvangrijke klus, als je bedenkt dat het Nationaal Archief meer dan 90 kilometer archief, 300.000 kaarten en tekeningen en een miljoen foto’s en negatieven bevat.
De opzet is simpel: ‘De feiten en gebeurtenissen die tijdens de lessen aan de orde komen, staan in dit boek kort beschreven en geïllustreerd met informatieve afbeeldingen’, zo leert de inleiding. Maar dat is misschien wel erg bescheiden. De afbeeldingen staan centraal, de tekst is illustrerend, maar toch voldoende om al op al die ‘hoe zat dat ook alweer’ vragen een passend antwoord te geven. Op elke pagina staat een bekende gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis beschreven. Bovenaan de pagina’s wordt kort en duidelijk aangegeven om welk tijdvak het gaat. De indeling van het boek is volgens de tijdvakken van De Rooy. Het eerste tijdvak is monniken en ridders en begint bij (hoe kan het ook anders) de opstand van de Batavieren onder Julius Civilis. Het laatste tijdvak heeft de titel ‘televisie en computer’ meegekregen en eindigt in 2004 bij de moord op Theo van Gogh.
Kort gezegd is ‘Het Vaderlandse Geschiedenisboek ‘ een uitermate handzaam en makkelijk te gebruiken geschiedenisboek boordevol elementaire informatie die bovendien aansluit bij de geschiedenislessen zoals die vandaag de dag op de middelbare scholen gegeven worden. Het boek is daarom een goede aanvulling op het bestaande lesmateriaal, maar ook zeer geschikt voor andere geïnteresseerden. De moeite waard!

Het Vaderlandse Geschiedenisboek
Uitgeverij Waanders, i.s.m. Nationaal Archief
448 pagina's
ISBN: 90 400 888 8
Bericht geplaatst in: boekrecensie